Vägrar sälja hundar till Värmland

Uppdaterad 2014-12-12 | Publicerad 2014-12-11

Hunduppfödaren Leif Bäckström har slutat sälja hundar till Värmland.

Anledningen?

– Jag vägrar skicka mina valpar in i vargens käftar, säger han.

I fyra decennier har Leif Bäckström, 69, fött upp stövare på sin kennel Solstrimman utanför Kalix.

Han har även ställt upp i flera av hundmatsföretaget Pedigree Pals reklamfilmer.

Hundköpare har varit jägare från hela landet. Men nu är det stopp, i alla fall om du bor i Värmland.

– Jag vägrar skicka mina valpar i vargens käftar. Det är stopp nu. Jag säljer inte till vargtäta områden. Attackerna har accelererat, det är många som har slutat jaga. De köper inga nya hundar efter att deras bästa vänner blivit dödade, säger han.

Många har hört av sig

Bäckström öppnar även upp för stopp i andra län.

– För varje människa som ringer hit och frågar så kommer jag undersöka hur det ser ut med vargen just där de ringer ifrån. Värmland är mest utsatt just nu, men jag tar ställning från fall till fall, säger han.

Leif Bäckström hymlar inte med vad han tycker om vargen.

– Jag är inte en varghatare på något sätt. Jag älskar djur. Men man måste se det här från ett helikopterperspektiv. Jag säger: fri jakt på varg. Då blir de som klarar sig skygga för människor igen, säger han.

– Det här vargälskandet, det är naturromantik. Det är lätt att sitta på Södermalm och säga att vi ska ha varg.

Och Leif Bäckström är inte ensam om att rasa mot vargen vintern 2014. I samband med ett åtal om planerad tjuvjakt på varg gick skidlegendaren Thomas Wassberg i början av november ut och försvarade de åtalade. Wassberg varnade för vargens framfart:

– Varg är ett problem på landsbygden. Det är bara en tidsfråga innan de tar ett barn söderut, sa han till Aftonbladet då.

"99,9 procent positiva"

Efter att Leif Bäckströms leveransstopp uppmärksammades i en jakttidning har flera av medier hört av sig.

Mängder med privatpersoner, jägare och andra hunduppfödare har tagit kontakt efter att ha läst om beslutet.

– 99,9 procent är positiva och förstående, säger han. 

"Det är familjemedlemmar"

Leif Bäckström ser sina hundar som en del av familjen och har alltid varit noga med att undersöka vilka köparna är. Han säljer endast till jägare - och granskar dem noga.

– Det är något av ett detektivarbete. Jag känner ett oerhört ansvar för den här lilla åttaveckorsvalpen som jag umgåtts med sedan födseln. Köparna och deras familjer ska klara granskningen. Jag har massor med känslor för mina hundar, det tycker jag att alla uppfödare ska ha. Det är familjemedlemmar.

"Stövare är en fegis"

Statistik som visar att de flesta hundar dödas och skadas i trafiken ger han inte mycket för. Inte heller det faktum att vildsvin skadar betydligt fler hundar än vargen varje år.

– En stövare, som jag säljer, jagar inte gris. En stövare är egentligen en fegis, den jagar hare och i vissa fall räv. Ingen stövare som jag känner till har blivit dödad av vildsvin. Av alla hundar jag sålt har en blivit dödad i trafiken, säger han.

Hur många hundar som du har sålt har blivit dödade av varg?

– Noll. Och förhoppningsvis kommer det förbli så.

Följ ämnen i artikeln