Älgkalvar ska avlivas – räddaren rasar mot beslutet

Uppdaterad 2018-05-29 | Publicerad 2018-05-28

Tillsammans med grannarna har Annica Hildingsson tagit hand om två föräldralösa nyfödda älgkalvar under helgen. Nu ska de avlivas.

– Man blir ju jätteledsen. När vi har tagit hand om de så länge som tre dygn och de inte får komma till någon djurpark – i stället ska man skjuta dem, säger hon.

I fredags hittade en bekant till Annica Hildingsson en död älgko i en buske när han var ute och paddlade. Vid älgkon fanns två nyfödda älgkalvar.

– De försökte dia sin mamma trots att hon var död, säger Annica.

Efter ett samtal med länsstyrelsen i Gävleborg kom grannarna överens om att de skulle ta bort älgkalvarna från ön och hem till sig i Edsbyn där de bor.

– Vi paddlade över och hämtade dem, säger Annica.

– Vi ställde in dem i en stallbox och tog råmjölk från kor och matade dem med nappflaska. De var jättehungriga. När vi gick skrek de, de är så sällskapssjuka, de vill ha folk runt sig.

På lördagen ringde de till länsstyrelsen igen för att höra vad de skulle göra. Samtidigt hade de kontakt med en djurpark som sa att de kunde ta hand om älgkalvarna, om länsstyrelsen gav tillåtelse. Länsstyrelsen bad dem ta hand om älgkalvarna till på måndagen då det skulle komma ett beslut.

– Vi fortsatte att ge dem mjölk. De följer efter oss som hundar, de vill bli kliade.

På måndagen kom beskedet – älgkalvarna ska avlivas. Annica rasar mot beslutet.

– Djurparken fick inte ta emot älgkalvarna. Regelverket säger så i Sverige, att man inte får mer än att rehabilitera djur för att släppa ut dem. Men det går inte när älgkalvarna har fått nappflaska. Man blir ju jätteledsen.

– När vi har tagit hand om de så länge som tre dygn och de inte får komma till någon djurpark – istället ska man skjuta dem. Det tycker jag är bedrövligt faktiskt. Man hållit dem i liv, så ska man ta bort dem.

Länsstyrelsen: ”Man måste se till lagen”

Joel Isensköld är chef för viltförvaltningsenheten vid länsstyrelsen i Gävleborgs län. Enligt honom är det polisen eller jakträttsinnehavaren som har tagit beslutet om avlivning.

– De som kan ta hand om de två moderlösa kalvarna är en djurpark, men de djurparker som finns tillgängliga här har bara tillstånd att rehabilitera djur och sedan släppa ut dem – de får inte behålla dem. Det innebär att man måste fatta en annan form av beslut, i det här fallet har man bestämt att man ska avliva dem, säger han och fortsätter:

– När det gäller övergivna älgkalvar som behöver vård eller rehabilitering, då måste man se vad det finns för lagstöd på hur man hanterar det här. Rehabilitering är en grej men utmaningen blir när man ska släppa ut två älgkalvar, det finns inte möjlighet att rehabilitera och släppa ut dem igen.

Följ ämnen i artikeln