Nya tecken på vattenplymer på Jupitermåne

TT-AFP-Reuters TT

Publicerad 2018-05-16

Vattenplym på månen Europa, tolkad av illustratören K Retherford. I bakgrunden syns Jupiter.

Forskare har sett nya tecken på vattenplymer på Jupiters måne Europa. Himlakroppen anses vara en av de mest lovande i sökandet efter liv bortom vår egen planet.

Forskarna har tittat närmare på data om magnetfältet på Europa som rymdsonden Galileo hämtade in under sin resa 1997. Enligt den nya tolkningen flög sonden rätt igenom en vattenplym, som från en jättegejser, när den passerade ovan Europas yta på cirka 20 mils höjd.

Tidigare har liknande observationer gjorts med Nasas rymdteleskop Hubble, som registrerade hur enorma plymer bestående av väte och syre — de två beståndsdelarna i vanligt vatten — avtecknades mot den omgivande rymden ovanför Europas sydpol.

Europas yta är täckt av is. Under ytan tros en jättelik ocean med saltvatten finnas. I denna ocean antas mikrober ha kunnat uppstå och utvecklas.

– Vi vet att Europa har många av de beståndsdelar som behövs för liv, liv som vi känner till det. Det finns vatten, energi och till viss del kol. Men hur det är med beboeligheten är en av de stora frågor som vi vill få klarhet i, säger planetforskaren Elizabeth Turtle vid The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.

De senaste rönen om vattenplymer på Europa redovisas i tidskriften Nature Astronomy. Forskargruppen leds av rymdfysikern Xianzhe Jia som är verksam vid University of Michigan.