Syrien släpper in inspektörer

Publicerad 2013-08-25

Irans hot: ”Allvarliga konsekvenser för Vita huset”

USA hotade med attack.

Då gav Syriens ledare slutligen med sig.

Nu tillåts FN-inspektörer – ledda av svenske experten Åke Sellström – att besöka de platser i Damaskus där kemvapenattacker kan ha ägt rum, uppger statstelevisionen.

Enligt Läkare utan gränser vårdas omkring 3 600 människor för neurotoxiska symptom efter attacken i Damaskus i Syrien under natten mellan tisdag och onsdag.

Av de som har dött ska 355 haft samma symptom, rapporterar BBC.

En högt uppsatt myndighetsperson i USA säger att det just nu finns väldigt lite tvivel om att det var den syriska regimen som använde kemiska stridsmedel mot civilbefolkningen.

USA:s president Barack Obama diskuterade i går uppgifterna om en kemvapenattack i Syrien tillsammans med sina säkerhetsrådgivare. Presidenten fick en lista med olika alternativ över vad USA kan göra om det slutgiltigt bekräftas att regimen har använt kemiska stridsmedel i Syrien.

Syrien tillåter inspektörer

Och Pentagon står redo.

Om Obama ger order så väntas försvarhögkvarteret genomföra ”militära alternativ”.

– President Obama har bett försvarsdepartementet att förbereda sig för alla eventualiteter. Vi har gjort det och vi står redo att genomföra alternativen – om han väljer att gå vidare med något av dem, sade försvarsministern Chuck Hagel under en presskonferens i Malaysia, enligt Reuters.

USA har tidigare varit tydliga med att man "slutgiltigt måste avgöra" om kemiska vapen använts och har valt att vara försiktiga med att uttala sig om anklagelserna.

Men Hagels mer aggressiva kommentar kan ha tagit skruv.

Bara timmar senare uppgav statstelevisionen i Syrien att man omedelbart tillåter FN:s vapeninspektörer att besöka platserna för påstådda kemvapenattacker i Damaskus. Svenske Åke Sellström, 64, expert på kemiska och biologiska stridsmedel, ska leda inspektionen, enligt AP. 

Inspektörsteamet har befunnit sig i Syrien sedan i onsdags och väntat på tillåtelse att börja sitt arbete.

Iran varnar

Men samtidigt varnar Iran USA för att genomföra ett ingripande.

– Det skulle få allvarliga konsekvenser för Vita huset, säger Massoud Jazayeri, biträdande stabschef för Irans väpnade styrkor, enligt Fars.

Inte heller Ryssland vill att USA ska agera.

– Vi uppmanar de som överväger att genomföra en militär aktion i Syrien att använda sitt sunda förnuft och undvika ett tragiskt misstag.

Även den syriska regimen varnar USA för konsekvenserna av en attack. Landets informationsminister Omran Zoabi säger att ett sådant ingripande inte kommer bli "bli någon picknick", säger ryska utrikesministeriets talesperson Alexander Lukashevich.

– Ett amerikanskt ingripande skulle få mycket allvarliga konsekvenser och sätta hela Mellanöstern i brand, säger han till den statliga nyhetsbyrån Sana, uppger Reuters.

Hotar med hämnd

Och den syriska gruppen al-Nusrafronten, med kopplingar till al-Qaida, hotar nu med hämndattacker.

– De alawitiska byarna kommer att få betala för varje attack med kemiska vapen som drabbar vår befolkning i Damaskus, säger Muhammad al-Jawlani, ledare för al-Nusra, enligt AFP.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommenterade det nya beskedet via Twitter:

"Jag välkomnar att Damaskus går med på FN-inspektörer, men nyckeln är att alla snabbt och säkert verkligen ger dem tillträde", skriver han.

"Ska göra det bättre"

Carl Bildt har tidigare bloggat om attacken i Damaskus.

"Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor natten mellan tisdagen och onsdagen genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område", skrev Bildt i sin blogg tidigare i veckan.

I TV4 Nyhetsmorgon på söndagen menade utrikesministern att faran med att låta attacken passera kan vara att det sker igen.

– Samtidigt måste man vara medveten om ett ingripande. Vad är det? Vilka konsekvenser får det? Det ska ju helst göra det bättre och inte sämre.