Åkesson vill regera med M och KD

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2015-11-28

LUND/STOCKHOLM. Jimmie Åkesson vill regera tillammans med Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor.

I sitt stämmotal föreslog han en mitten-höger-regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag bedömer att tröskeln för att samtala med oss har sänkts i och med deras omsvänging, säger Åkesson.

Men både M och KD ratar inviten.

Ombuden på Sverigedemokraternas landsdagar valde i dag om Jimmie Åkesson som partiordförande, en post han suttit på sedan 2005. Efter valet höll han sitt stora stämmotal. Han slog där fast att partiet är ”på väg att vinna” och att SD:s politik anammats till stor del av både regeringen och den övriga oppositionen.

Åkesson slog tillbaka mot dem som menar att partiet spelat ut sin roll när även andra partier föreslagit en mer restriktiv invandringpolitik.

– Vårt inflytande över flyktingpolitiken har aldrig varit större än nu. De andra partiernas omsvängning sker under galgen. Det är nu vi måste driva på på allvar, hårdare än tidigare, så att de andra partiernas löften inte stannar vid tomt prat.

”Inte bara Romsons röst som spricker”

Åkesson var också hård i sin kritik mot statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering.

– Man undrar vilken sten de bott under de senaste åren. Hans regering har inte sett och inte velat se problem, men det är inte naivitet det handlar om, utan ignorans. Att beskylla sitt folk för naivitet, det bör du skämmas över Stefan Löven.

Han manade också ombuden att planera för ett helt nytt politiskt landskap.

– Det är inte bara Åsa Romsons röst som spricker, hela regeringen är på väg att spricka. Man ska inte raljera över att ett statsråd gråter i tv, hon hade säkert sina skäl, men vi är många som gråtit under lång tid, hur man har förvandlat vårt land och folkhem till oigenkänlighet. Det tycker jag att Åsa Romson ska ta till sig.

Åkesson sa också att han inte ser några öppningar till samarbete med Socialdemokraterna under lång tid. Han menade att den "vänsterradikala rötan" i partiet nått långt ut till gräsrötterna.

– Jag ser däremot framför mig en mitten-höger-regering med M, KD och SD. Givet det akutella opinionsläget är vi den konstellation som skulle kunna göra upp i viktiga frågor. I en sådan regering skulle vi vara en garant för att politiken inte drar för långt åt höger.

Efter talet utvecklade Åkesson sin utsträckta hand till M och KD i en intervju med Aftonbladet:

– Det är väldigt kopplat till invandringspolitiken, jag bedömer att tröskeln för att samtala med oss har sänkts i och med Moderaternas omsvänging. Det gäller även Kristdemokraterna i någon mening. Det är den frågan som allra längst har hållit tillbaka samtal och samarbeten oss emellan tidigare, säger han.

”Överens om mycket”

Enligt Åkesson är SD, KD och M i väsentliga delar även överens om andra stora politikområden.

– Vi är överens om skattepolitiken, energipolitiken, försvarspolitiken om man bortser från Nato-medlemskap, delar av utbildningspolitiken och familjepolitiken. Det finns beröringspunkter som vi borde kunna prata om. Enigt vissa instituts mätningar skulle vi också tillsammans utgöra en ganska stor konstellation förutsatt att KD klarar spärren till riksdagen.

Han förväntar sig dock inte att Kinberg Batra och Busch Thor ska välkomna hans invit i dag.

– Den spontana reaktionen bir nog inte så positiv. Men Anna Kinberg Batra har två alternativ. Det ena är att samregera på S, med de konsekvenser det får och det andra är att samarbeta eller samregera med oss. Hon måste välja och det är väl bra att jag provocerar fram en reaktion redan i dag så har hon gått om tid på sig att fundera.

SD-ledarens spaning är på "medellång sikt".

– Det kan vara nästa val, eller valet efter det. Jag tror det är fullt realistiskt, men kanske inte i dag.

Ratas av M och KD

Och reaktionen från Moderaterna och Kristdemokraterna blev kylig, precis som Åkesson räknat med.

– Sverige behöver både ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra i en kommentar till TT.

Hon fortsätter:

– Moderaterna vill leda Sverige åt rätt håll igen och tillsammans med Alliansen.

I ett sms till Aftonbladet ratar även KD:s partisekreterare Acko Ankarberg idén.

”Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en alliansregering. SD:s isolationistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik”.