Ramadis fall bakslag för strategin mot IS

Två steg fram och ett tillbaka.

Kampen mot Islamiska staten blandar framgångar med nya bakslag.

Frågetecken måste sättas för USA:s strategi för att besegra de islamistiska terroristerna.

Efter vissa framgångar mot IS senaste tiden verkar en känsla av att terrorgruppen nått sin topp – och nu är på fallrepet – ha smugit sig in i den internationella koalitionen mot IS. En överoptimistisk tolkning av läget.

I helgen dominerades amerikanska medier av ”breaking news” om att en hög företrädare inom Islamska staten (IS) dödats i en spektakulär commandoräd djupt inne i Syrien. I detalj beskrevs hur de amerikanska soldaterna landat med helikoptrar mitt ute i öknen, dödat Abu Sayyaf och tagit hans fru tillfånga tillsammans med massor av underrättelsematerial som man hoppas ska ge nya kunskaper om IS och hur de arbetar.

Underhuggare

Nån dag senare visade det sig att den ”högt uppsatte” Sayyaf i själva verket var mer av en underhuggare som snabbt kan ersättas. Fortfarande återstår att se vad räden gav i form av viktiga upplysningar om en terrororganisation som på ett drygt år gått från mer eller mindre okänd till att vara en av de verkliga maktspelarna i Mellanöstern.

PR-maskineriet kring den lyckade räden drunknade snart i dåliga nyheter för USA och för alla som vill krossa IS.

Inom loppet av fyra dagar har organisationen lyckats vinna slutstriden om Ramadi, en strategiskt viktig stad bara dryga tio mil från huvudstaden Bagdad.

Än en gång visade sig den USA-tränade irakiska armén inte hålla måttet. Trots order från presidenten att hålla sina positioner drog sig majoriteten av soldater tillbaka. Efter sig lämnade armén tanks, artilleripjäser och andra tunga vapen som numera är i händerna på IS.

Allvarligt bakslag

IS vann striden trots att de irakiska trupperna hade flygunderstöd från USA.

Vilket innebär ett allvarligt bakslag för USA grundläggande strategi för att krossa IS.

Den går ut på att USA ska bomba från luften men att andra ska göra jobbet på marken.

President Obama vill under inga omständigheter sätta in marktrupper mot Islamiska staten. Amerikanska folket är krigstrött efter över tio år av krigföring utomlands med väldigt klent resultat. 2005-2006 utkämpade amerikanska soldater sina hårdaste strider sedan Vietnamkriget i just städerna Ramadi och Falluja med stora förluster i människoliv. Att Ramadi nu åter är i händerna på det som på den tiden var al-Qaida i Irak är en bitter påminnelse om att de som ger sina liv i ett krig ibland gör det förgäves.

Hårdför

Om IS kan rycka fram i Ramadi trots amerikanska bombattacker kan de göra det på andra ställen.

Visserligen lyckades den amerikanska strategin till slut i staden Kobane vid Turkiets gräns men då var det kurdiska soldater som slog tillbaka IS.

Förlusten i Ramadi visar att Iraks armé fortfarande saknar stridsmotivation. De uppträdde inte lika katastrofalt som förra sommaren då IS i praktiken rullade tvärt över halva norra Irak utan att någon bortsett från kurderna försökte stoppa dem. Men med tanke på alla pengar och all tid USA lagt ner på att träna armén är kvaliteten skrämmande låg.

När staden Tikrit föll i mars var irakierna numerärt totalt överlägsna och det tog ändå oproportioneligt lång tid att driva ut IS. I slutänden var det hårdför shiamilis som gjorde jobbet.

I Ramadi är det extra känsligt att använda shiamilis eftersom staden ligger i en provins som helt domineras av sunnimuslimer. Men ställd inför nederlaget har president Haider-al-Abadi till slut bett den betydligt mer stridsmotiverade shiamilisen om hjälp.

Även om de lyckas ta tillbaka staden kan inte det överskugga att USA kan tvingas ompröva hur en slutgiltig seger mot IS ska nås.

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde

ANNONS