Låst läge i USA:s myndighetsbråk

TT-AFP

Publicerad 2019-01-06

Mike Pence, längst till vänster, och andra Trump-medarbetare på väg ut efter lördagens möte vid Vita huset.

Stängningen av delar av statsapparaten i USA har gått in på tredje veckan, men ingen vill kompromissa.

Demokraterna ska försöka få fram pengar genom att lägga förslag om finansiering av enskilda myndigheter.

Under lördagen hölls ännu ett möte om dödläget i budgetbråket i USA, som stängt ned ungefär en fjärdedel av de federala myndigheterna sedan den 22 december. Men mötet gav inget konkret resultat.

"De kom ej så långt i dag. Ett nytt möte är inplanerat i morgon", twittrar president Donald Trump, som på mötena representeras av bland andra vicepresident Mike Pence.

Börja med skatten

Representanthusets demokratiske talman Nancy Pelosi sade efteråt att partiet nästa vecka kommer att lägga förslag om pengar till enskilda myndigheter. Tanken är att börja med skattemyndigheten, enligt Pelosi.

– Det är nödvändigt för att amerikanerna ska kunna få sin skatteåterbäring i tid, säger hon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trump kräver pengar för att förstärka gränsen mot Mexiko för att godkänna en ny budget, men Demokraterna säger nej. Representanthuset – där Demokraterna nyligen fått majoritet – godkände i veckan ett förslag som öppnar myndigheterna, men där pengarna till gränssäkerhet inte är med. Det kommer inte att skrivas under av Trump, vilket gör att förslaget faller.

Utan lön

Trump verkar ha släppt något på kravet om att det måste vara just en betongmur som bör byggas vid USA:s södra gräns. Han vill se "en mur, ett stängsel eller vad man nu vill kalla det – men vi behöver en bra barriär", enligt ett klipp på presidentens Twitterkonto före jul. Däremot kräver han fortfarande över 5 miljarder dollar till gränssäkerhet.

Att delar av statsapparaten stängs är inte helt ovanligt kring förhandlingarna om den amerikanska budgeten. När stängningen nu har pågått i 16 dagar närmar den sig dock den längsta hittills, som pågick i 21 dagar över årsskiftet 1995/1996, skriver USA Today.

Omkring 800 000 anställda står utan lön medan myndigheterna är stängda.