Hon ropar k*ken – efter kungen!

Alex Schulman , 31, är krönikör och nöjesjournalist, driver med sin bror Calle humorsajten 1000apor.se.

Jag sitter på en restaurang och äter tillsammans med min kompis Pelle. Tända ljus vid varje bord som fladdrar till men överlever varje gång en rakryggad servitör anländer med en måltid. I ena hörnet sitter ett par som ägnar sig åt romantik. Uppenbarligen nyförälskade, för de anstränger sig fortfarande för att skratta åt varandras skämt. Eller: De anstränger sig fortfarande för att skämta med varandra.

I andra hörnet sitter ett par som redan givit upp. De sitter smärtsamt tysta och tittar åt olika håll i rummet. Det sker med viss rytmik – om mannen tittar till vänster så tittar kvinnan till höger. Och så byter de. Två bord bort sitter Leif GW Persson. Han dricker oerhörda snapsar utan att röra en min. Det påminner mig om en man jag kände som kunde titta rakt in i solen utan att blinka.

Jag äter torsk och Pelle äter fläsk. Sen går vi ut och tar en cigarett, och där står vi i svinkylan, som boskap. Röker cigaretten fort, filtret blir så varmt att jag bränner mig på det. Vi får sällskap av Hannah Graaf. Vi känner varandra på något sätt och utbyter artighetsfraser. Några meter bort står en mörktonad Volvo med motorn i gång. ”Det är Säpo”, säger Pelle. Hur vet han det, jo det syns på alla konstiga antenner som sticker upp från vindrutan. ”Vad gör Säpo här”, frågar jag. ”Kungen är här”, säger Pelle. Hur vet han det, nä, han gissar bara.

Så händer allt snabbt. Bilen startar, backar mot oss och i samma ögonblick som chauffören stiger ur bilen vandrar kungen förbi oss med ett litet sällskap. Han bär en gul slips som för tankarna till påsken. Jag tänker på målade ägg. Kungen ska just huka sig in i sin bil när Hannah Graaf skriker: ”Gustaf! Kuken!” Kungen vänder sig frågande om. Plötsligt förvirring i mitt sällskap.

Två frågor: Hur känner Hannah Graaf kungen? Varför kallar hon honom för ”kuken”? Jag skäms lite. Tar ett steg tillbaka för att distansera mig från Hannah. Jag vill säga: ”Hon är inte med mig.” Vi blir snart lättade. Det visar sig att Hannah ropade på en person i kungens sällskap. Tydligen heter han Gustaf. Och kallas ”Kuken”. Kuken rusar fram och ger Hannah en varm krav. Och Carl-Gustaf åker iväg. Och vi flyr utmattade in i värmen.

Följ ämnen i artikeln