Maffians bankir mot åklagaren i rätten

Uppdaterad 2018-10-23 | Publicerad 2018-08-13

Torgny Jönsson, även kallad ”maffians bankir”, har stämt en åklagare. Han menar att hon drev ett falskt åtal mot honom och att hon enbart har använt hans namn för att ställa andra åtalade i sämre dager.

Under förmiddagen agerade Torgny Jönsson sin egen advokat i Hovrätten över Skåne Blekinge.

– Jag är intresserad av rättssäkerhetsfrågor. Det är skälet till att jag har väckt det här åtalet, säger Torgny Jönsson.

Hösten 2017 åtalades ett flertal personer för en mycket omfattande bedrägerihärva med dataintrång. Den 39-årige huvudmannen dömdes till sex och ett halvt års fängelse för grova bedrägerier.

Torgny Jönsson, även kallad ”maffians bankir”, var åtalad i samma mål för stämpling till häleri. Åklagaren hävdade att Jönsson hade fått i uppdrag att hitta någon som ville agera hälare åt ett antal grävmaskiner och segways.

Chattade med dömde 39-åringen

Som bevisning fanns en chattkonversation mellan den nu dömde 39-åringen och Torgny Jönsson. Där textade man varandra om olika modeller av maskiner. 39-åringen sms:ade att han vill ha en tredjedel respektive 40 procent. Torgny Jönsson svarar:

”Jag har förmodligen en köpare till rubbet”.

Tingsrätten friade Torgny Jönsson eftersom man ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att han gjort sig skyldig till stämpling till häleri.

Förde sin egen talan i rätten

Det borde aldrig ha blivit något åtal från första början, menar Torgny Jönsson, och var kvick med att stämma åklagaren för falskt alternativt obefogat åtal. Fallet togs upp i tingsrätten som friade åklagaren. I dag höll hovrättsförhandlingen mot åklagaren. Torgny Jönsson uppträdde självsäkert när han förde sin egen talan i rätten och påminde rätten om överviktsprincipen. 

– Det ska framstå som mer sannolikt att åtalet leder till en fällande dom än att det leder till ett frikännande. För att komma till den slutsats som XX har gjort krävs att man helt överger juridikens definition av sanningen.

Jönsson menar att det enda som hänt var att han fått ett erbjudande om varor som han trodde var legala. Och att han sedan tagit kontakt med en bekant som tackat nej till dem.

”Skrattade och fnös”

Den springande punkten är faran om för brottet skulle ha fullbordats eller ej. Torgny Jönsson hävdar att åklagaren visste att det aldrig skulle blivit så. En av maskinerna var under bevakning av polis som hade spanat länge mot huvudmännen och 39-åringen greps innan Jönsson eventuellt hade kunnat skrida till verket, menar han. Därför borde åklagaren aldrig ha åtalat honom.

– När jag anhölls 2015 och förhördes av polis så skrattade jag och fnös åt att jag skulle ha begått det här stämplingsbrottet. När åtalet väcktes tänkte jag att det måste ha begåtts ett administrativt misstag, säger han.

I stämningsansökan skriver Torgny Jönsson att åklagaren har använt honom i målet för att ge det mer tyngd och framställa de andra åtalade i dålig dager. Han är sedan tidigare känd för att ha varit inblandad i ett antal grova bedrägerier. 

Tidigare dömd till sju års fängelse

2009 dömdes Torgny Jönsson till sju års fängelse av Hovrätten för grova bedrägerier. Han hade lurat ett tiotal investerare på drygt 116 miljoner. Jönsson har även kallats maffians bankir och har haft kriminella som Milan ”Gudfadern” Sevo och förre Hells Angels-presidenten Thomas Möller i sin bekantskapskrets.

Åklagarens försvarsadvokat Lars Kruse tror inte att hans klient blir fälld. Åklagaren gjorde rätt i att åtala, menar han.

– Hon utgår från den samlade bilden av materialet som hon har. På förmiddagen den 14 november är det tillräckligt konkretiserat för att rekvisiten för stämplingsbrottet är uppfyllda, säger Lars Kruse.

”Det ingår i hans taktik – att angripa”

Det här är inte första gången Torgny Jönsson åtalar någon. Han har åtalat flera åklagare tidigare. Vid ett tillfälle åtalades dessutom två studenter som skrivit en uppsats om ekonomisk brottslighet. Fallet gick ända upp i Högsta domstol och de fälldes för förtal mot Torgny Jönsson.

Det är ett mönster hos Torgny Jönsson och han gör det för att skrämmas, säger Lars Kruse:

– Det är hans strategi. Det ingår i hans taktik – att angripa. Anfall är bästa försvar och det är det som Torgny Jönsson nu gör och har gjort tidigare också.