SKR: Staten måste ta kostnader för AF-reform

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-12-14

SKR kräver att Arbetsförmedlingen har personlig närvaro i samtliga 290 kommuner efter reformen. Arkivbild.

Arbetsförmedlingen ska stöpas om i grunden och mängder av lokalkontor har bommat igen.

Nu kräver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att myndigheten har personal i samtliga kommuner efter reformen – och att staten tar ansvar för kommunernas kostnader.

Misstroende har riktats mot ansvarig minister, reformen har skjutits upp ett år och en generaldirektör har fått lämna sin post. Turerna kring Arbetsförmedlingen har varit många.

Nu riktar SKR krav på omdaningen av myndigheten genom att skicka en lista med förslag i en skrivelse ställd till regeringen och AF:s nya generaldirektör.

– Vi är allvarligt oroade över allt som händer inom arbetsmarknadspolitiken och över var vi hamnar om några år. Det är inte för oss och kommunerna vi oroas utan för de arbetslösa, säger Leif Klingensjö, sektionschef för arbetsmarknad på SKR.

Följa upp regeringen

I ett pressmeddelande säger organisationens ordförande Anders Knape: "Vår agenda kommer att vara utgångspunkten för hur vi vill bidra till och nogsamt följa upp regeringens arbete under de kommande åren."

I skrivelsen tas flera specifika frågor upp som SKR anser måste bli verklighet efter den stora AF-reformen. Bland annat bör kommunerna få ansvar att samordna etableringsinsatserna för nyanlända och för det arbetet också få ersättning. Enligt Leif Klingensjö måste regeringen ta ett helhetsgrepp om vuxenutbildningen, eftersom arbetslösa har fler utmaningar än att hitta ett jobb. Det kan handla om behov av SFI-utbildning samtidigt som tjänster söks.

SKR vill även utreda om kommunerna ska kunna ta över samordningen av samtliga arbetssökande som står långt från arbetsmarknaden.

De kostnader som spiller över på kommunerna, bland annat i form av försörjningsstöd och arbetsmarknadsinsatser, måste sedan ersättas av staten.

– Det finns en risk att vi inte får ersättning när vi gör mer saker inom arbetsmarknadspolitiken, säger Leif Klingensjö.

"Det här kaoset"

Samtidigt kräver organisationen att Arbetsförmedlingen har så kallad personlig närvaro i samtliga 290 kommuner även efter reformen. Det handlar inte om fysiska kontor utan om tjänstemän, eftersom det inte är "så enkelt som att knappa in sig på en dator och söka jobb utan man måste ha en ganska nära kontakt."

– Våra medlemmar är väldigt drabbade av det här kaoset som varit på arbetsförmedlingar ute i landet, med kontor som lägger ner, och det är massor arbetssökande som står utan hjälp, säger SKR:s pressekreterare Karin Lagerholm.

Råden som riktas till den nya generaldirektören Maria Mindhammar handlar om samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna. Ett konkret råd från SKR är att kommunerna ska erbjuda myndighetens personal kontorsplats i kommunala lokaler och därtill betala för resor till dessa kontor, på samma sätt som arbetssökande i dag kan få ersättning för resa till en arbetsintervju.