Hälsovarningen inför värmeböljan: ”Många uppfattar inte att de är i en riskgrupp”

Uppdaterad 2020-06-25 | Publicerad 2020-06-24

SMHI varnar för ”mycket höga temperaturer”.

Extremhettan är värst för äldre och kroniskt sjuka – som inte alltid inser faran.

– Det är väldigt många som inte alls uppfattar att de är i en riskgrupp, säger Elin Andersson på Folkhälsomyndigheten.

På onsdagen drar sommarhettan in över Sverige, med uppemot 33 grader på olika håll i landet. Då utfärdar SMHI en klass 1-varning om ”mycket höga temperaturer”.

– Vi har gått ut med en klass-1 varning i stora delar av Svealand, sydöstra Norrland och Östergötland, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Varningen, som skickas ut där termometern väntas överstiga 30-strecket tre dagar i rad, riktas till allmänheten.

– När vi får de här höga temperaturerna under en längre period så är det en ökad påfrestning på kroppen och det kan ge problem för alla, framförallt för riskgrupper.

Äldre känner mindre törst

Enligt Folkhälsomyndigheten omfattar riskgrupper vid värmeböljor äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn och gravida. Tar man mediciner som påverkar kroppens vätskebalans bör man också vara försiktig i extremhettan.

Elin Andersson, utredare på Folkhälsomyndigheten, tror att det finns risk att äldre inte förstår faran med höga temperaturer för just dem.

– Man har levt ett långt liv och tycker att man har koll på det här med värme och vätska men man har kanske inte uppmärksammat att kroppen har förändrats och förmågan att reglera värmen i kroppen har försämrats, säger hon.

– Det kan ju komma smygande upp i åldrarna – och förmågan att känna törst kan ju också ha förändrats. Och här känner jag att det är väldigt många som inte alls uppfattar att de är i en riskgrupp.

Stäng ute värmen

Myndighetens främsta råd för att överleva värmen handlar om att dricka mer, duscha kallt, undvika fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar och hålla nere temperaturen inomhus.

– Vädra inte, i alla fall inte på solsidan av ett hus. Ha en termometer, inne och ute, och när det vänder och börjar bli svalare ute, då vädrar man. Man vädrar nattetid och vädrar ordentligt för att få bort värmen, även ur huskonstruktionerna och så, säger Elin Andersson.

– Man behöver ha två-tre timmar av ordentlig svalka per dag och kan man då inte ta sig någonstans – man kanske är förpassad till sin inomhusmiljö – då tycker jag att man ska överväga att skaffa ac. Men det gäller inte generellt för det skulle vara väldigt kontraproduktivt ur klimatsynpunkt, utan bara de som är verkligt sårbara.

Ensamma i riskzonen

Det är också viktigt att lyssna på kroppens signaler – och se till att äldre grannar och anhöriga också gör det.

– Det har vi sett i forskningen, att de som är socialt isolerade eller inte har så mycket kontakt med andra löper större risk vid värme, säger hon.

– Men det är viktigt att man tittar till dem och ser att de inte har det för varmt eller har några symtom på värmestress som förvirring eller yrsel, och att man hjälper dem att flytta till en svalare miljö.

Äldre tappar törst och aptit, speciellt i värmen.

– Då kan man hjälpa dem på traven med mycket grönsaker som är gott, och jordgubbar och meloner och gör goda alkoholfria drycker så att man uppmuntrar dem till att dricka, säger Elin Andersson.

PODD Trenden: Vanligare med extremvärme på sommaren

Det är en rejäl värmebölja i Sverige just nu och på sina håll kan det bli över 33 grader. Hur ska vi se på den här värmeböljan, hur vanliga är de här temperaturerna och kan vi redan nu se hur resten av sommaren kommer att bli?

Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst är Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, programledare Jenny Ågren.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen