Engelsmännen chockade över Sveriges öppna skolor

Publicerad 2020-04-02

Sveriges coronastrategi med öppna skolor, restauranger och gym väcker stor uppmärksamhet utomlands.

”Går Sverige mot en katastrof?” undrar brittiska tidningen Daily Mail i en stort uppslagen kolumn.

Artikeln har fått flera tusen kommentarer och väckt både beundran och bestörtning bland engelsmännen.

Ingressen slår an en mycket alarmerande ton kring läget i Sverige: dödsfallen väntas skjuta i höjden, politiker ställs till svars och landet ”står ensamt i världen” med sitt relativt öppna samhälle.

Texten beskriver svensk krishantering sett från ett brittiskt-svenskt perspektiv – reportern Paul Connolly, bosatt i norra Sverige, beskriver sin vardag och hur det mesta i byn fortgår som vanligt, trots pandemin.

”Sverige är det sista större europeiska landet som fortfarande håller de flesta av sina skolor, barer och restauranger öppna. Ja, regeringen har bett människor att jobba hemifrån om möjligt, och de som är över 70 år har fått instruktioner att stanna hemma medan besök hos ålderdomshem har förbjudits. Men det finns ingen officiell nedstängning av samhället – trots fler än 4000 coronafall och 180 dödsfall”, skriver han i artikeln.

Daily Mail chockas av Sveriges coronastrategi.

Väckt många reaktioner

Sveriges öppenhet står i skarp kontrast till det hermetiskt slutna Storbritannien, där utegångsförbud råder om man inte ska gå en kort promenad, handla, utföra helt nödvändiga jobbsysslor eller besöka läkare.

Artikeln har väckt många reaktioner. Tusentals brittiska läsare har uttryckt både beröm, respekt och kritik mot den svenska hållningen.

”Snälla svenska folket, stanna där ni är och smitta inte resten av världen för att er regering är korkad”, skriver en person.

”Sverige är på väg mot avgrunden”, lyder en annan kommentar.

”Som en svan”

Men flera röster ställer sig också på den svenska regeringens sida – med mer eller mindre poetiska liknelser:

”Sverige är som en svan. Lugn och allvarlig på ytan, men det finns ett kraftverk under ytan som bygger sjukhus och ordnar sjukfaciliteter innan de behövs, snarare än efteråt!”

Reportern själv, Paul Connolly, håller också på den svenska linjen och anser att hans text vinklats alldeles för hårt av Daily Mail.

–Jag litar på Tegnell. Den här strategin är vettig, nyanserad och balanserad. Det betyder inte att den kommer att fungera, för vi vet inte vilka åtgärder vi bör vidta förrän det här är över, säger han till Aftonbladet.

– Men det är uppfriskande med en regering som lyssnar på experter. Vi gör inte det i Storbritannien längre, säger han och syftar på dåvarande justitieministern Michael Goves kommentar från 2016 och Brexitkampanjen (”vi har fått nog av experter”).

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Ta mig till enkäten – klicka här.