Sandersfeber inför USA:s första primärval

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-02-02

Han rider på sin image som sympatisk farbror med smått revolutionära planer.

I höstas var presidentaspiranten Bernie Sanders nästan uträknad. Nu leder han i mätningarna inför de första primärvalen i USA – och kan bli den som ställs mot Donald Trump i presidentvalet.

Ames City i Iowa: Utanför teatern ringlar kön av hoppfulla runt hela kvarteret. Inne i den överfulla lokalen råder febrig stämning: Människor viftar med Bernie-skyltar, lyssnar på indiebandet "Portugal. The Man" och väntar ivrigt på kvällens huvudperson, enligt rapporter i lokala medier.

När Bernie Sanders väl intar scenen är det med ett budskap som genererar jubel.

– Vår kampanj är bäst skickad att besegra Trump, ropar han.

Lockar skeptiska

I höstas var läget drastiskt annorlunda. Den 78-årige Vermontsenatorn låg efter i opinionsmätningarna och hade just drabbats av en hjärtattack. Men Sanders kom tillbaka.

– Han lockar väljare som är skeptiska till eller ointresserade av politik, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Man kan likna honom vid släktens äldre farbror, den där som barnen verkligen gillar.

Vad är det då som utmärker Sanders? Trots att han suttit i kongressen sedan 1990 ses han som en "outsider", då han länge varit partipolitiskt oberoende. Som självutnämnd demokratisk socialist brukar han referera till Skandinavien när han argumenterar för allmän sjukvård och gratis utbildning. Han har också en ambitiös klimatplan kallad "The green new deal".

– Vissa tankar ses som revolutionära. Men de lockar många unga, konstaterar Galdieri.

Sanders har även stöd från en stor skara artister, från punkband till rapparen Cardi B, som ofta framträder med honom.

Bidens trumfkort?

Liksom de andra aspiranterna har Sanders främst siktet inställt på mannen i Vita huset. Att besegra Donald Trump överskuggar i mångt och mycket sakpolitiken i de frustrerade demokratiska leden. Det är också det som ex-vicepresident Joe Biden, som leder i de nationella mätningarna, har gjort till sitt trumfkort.

– Många demokrater är fortfarande rasande över valet 2016 och många vill helst ha tillbaka Barack Obama. Eftersom det inte går verkar de nöja sig med Obamas kompis och vicepresident, säger Galdieri.

I sina tal understryker Biden alltid sin erfarenhet och hävdar att han är den som kan återupprätta USA:s anseende i världen efter fyra år med Trump.

Både Biden och den tidigare New York-borgmästaren Mike Bloomberg, som tänker ge sig in i primärvalen senare, ses som mittenorienterade, pragmatiska politiker.

I det facket återfinns även den 38 år unge ex-borgmästaren Pete Buttigieg från South Bend i Indiana. Buttigieg, som är krigsveteran och öppet homosexuell, har ett hoppfullt, enande budskap och en agenda som innefattar klimatåtgärder, skärpta vapenlagar och pensionsreformer.

75 planer

Toppaspiranternas enda kvarvarande kvinna, Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, spelar i samma vänsterliga som Bernie Sanders. Den selfie-glada, tidigare universitetslektorn Warren har över 75 politiska detaljplaner och hon talar ofta om kampen mot korruption och vikten av att reglera finanssektorn. Hon vill även införa en förmögenhetsskatt för USA:s absolut rikaste.

Frågan är om det är ett vinnarkoncept?

– Kandidater som pratar på ett övertygande sätt om sjukvård och plånboksfrågor brukar vinna val, inte bara i de tidiga primärvalsstaterna utan i hela landet. Men i år kan vad som helst hända, säger Chris Galdieri.