Officeren spelade flykting – fick asyl

Tyska militären skakad av skandal –  högerextreme löjtnanten levde dubbelliv och planerade terrordåd

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2017-05-04

En tysk löjtnant med höger­extrema åsikter uppgav sig ­vara syrisk flykting. Han misstänks ha planerat ett terror­attentat.

Nu undrar många hur han lyckades leva dubbelliv i 16 ­månader utan att bli upptäckt. 

Det finns många frågor kring det märkliga fallet som just nu rullas upp i alla tyska medier. 

Förra veckan greps en 28-årig man i den lilla sydtyska staden Hummelburg, misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat. Mannen ska ha levt dubbelliv i ett och ett halvt år. Som löjtnant i Bundeswehr, den tyska försvarsmakten, och som syrisk flykting som bodde under namnet David Benjamin på ett flyktingboende i staden Erding utanför München. 

Nyheten har väckt häftig kritik – dels mot Bundeswehr som inte reagerat på mannens kända högerextrema åsikter, dels mot migrationsmyndigheterna som anklagas för att både vara klantiga­ och slarviga, skriver Spiegel. 

Oppositionen lägger skulden på försvarsministern Ursula von der Leyen som i sin tur gjort ­uttalanden som vållat upprörda känslor.

–  Bundeswehr har ett attitydproblem. Och här finns uppenbart ett svagt ledarskap på flera olika nivåer, sa hon till Bild.

I  går besökte hon regementet där den gripne mannen var stationerad för att få en förklaring. I  dag har hon kallat landets högsta militära ledning till Berlin för ett krismöte.

Känd som extremist

Den 28-årige mannen som allting handlar om har hittills varit väldigt förtegen om sina före­havanden, enligt Spiegel. 

Redan 2014 fick ­militärledningen reda på hans högerextrema åsikter – utan att reagera. Han var då student på Saint-Cyr – Frankrikes mest ­ansedda militärhögskola för officersaspiranter. Då presenterade mannen en masteruppsats som, enligt Spiegel, var full av konspirationsteorier kring ett folkmord på den utdöende europeiska rasen. 

En fransk ledare på skolan rea­gerade och informerade sina tyska kollegor. Men den då 25-årige­ officersaspiranten fick varken ­någon varning eller disciplinstraff – i stället lät man honom skriva ett helt nytt arbete. I juli 2014 avslutade han studierna och fick anställning som löjtnant i tyska Bundeswehr, enligt tv-kanalen ARD.

Fick asyl – i hemlandet …

I december 2015 dök mannen upp på en flyktingmottagning i staden Gießen. Han påstod sig då heta David Benjamin och vara son till en fruktodlare i Tel al-Hassel i nordvästra Syrien. Islamister hade dödat hans far. 

Han beviljades uppehållstillstånd, en månatlig ersättning på 4 000 ­kronor i månaden och plats på ett flyktingboende. 

Ingen verkar ha reagerat på att han talade dålig arabiska – men väldigt bra franska. 

Samtidigt tjänstgjorde han som överstelöjtnant i 291:a jägarbataljonen med en månadslön på drygt 30 000 kronor.

Det var en ren slump att han till slut avslöjades – av den österrikiska­ säkerhetspolisen. I samband med en officersbal i Wien gömde han en pistol, en Walther PPK, på en offentlig toalett. Säkerhets­polisen fick nys om vapnet via ett tips och började övervaka toaletten i väntan på att någon skulle hämta det. Den 3 f­ebruari i år dök mannen upp och kunde gripas. Han släpptes i brist på bevis, men då hade man tagit hans fingeravtryck som kördes mot olika register. Mannen fanns inte i några databaser – däremot ­visade sig finger­avtrycken matcha en syrisk flykting i Tyskland. Den tyska militära underrättelsetjänsten MAD började övervaka löjtnanten. 

Efter att ha sett hur han uttryckt höger­extrema åsikter på nätet beslutade de sig så för att gripa mannen, skriver österrikiska Kurirer.

När mannen greps hittades ­vapen och affischer med nazimotiv. Vad han hade för planer är inte­ klart, men en teori är att han planerade ett terrorattentat som skulle kunna kopplas till och misskreditera flyktingar i Tyskland, skriver ARD. Mannen är nu häktad misstänkt bland annat för ­vapenbrott, bedrägeri och för­beredelse till allmänfarlig ödeläggelse. En 24-åring är också gripen,  misstänkt för medhjälp. Enligt Bild hade mannen en dödslista med namn på flera kända politiker, som justitieminister Heiko Maas och förre presidenten ­Joacim Gauck.

Underjordiskt nätverk

Enligt Bild ska det också finnas bevis som tyder på att den terroristmisstänkte 28-åringen hade ett mindre underjordiskt nätverk till sin hjälp. 

–  Det vore ju det absoluta skräckscenariot om det finns ett nätverk som planerat våldsamma attentat, sa i går Agnieszka Brugger, militärpolitisk talesperson för die Grüne till Süddeutsche ­Zeitung.

Trycket ligger nu på försvars­ministern, Bundeswehr och migrationsmyndigheterna att snabbt förklara hur allt har kunnat ske – och återupprätta allmänhetens för­troende, skriver tidningen.

På eftermiddagen i går meddelade Angela Merkel att hon backar upp von der Leyens arbete med att få klarhet i vilken roll Bundeswehr har haft i affären.

– Försvarsministern har förbundskanslerns och regeringens fulla stöd, sa regeringstalesmannen Steffen Seibert till nyhets­byrån DPA.

De fanns på ”Franco A:s” dödslista: