Media ska inte agera hejaklacksledare åt Trump

Donald Trump är varken förföljd eller utsatt för någon häxjakt.

Han utsätts för en helt normal och rimlig granskning utifrån det han själv säger och gör.

Trump sparkade FBI-chefen för att bli kvitt Rysslandsutredningen. Istället blir den nu extra noggrann.

I Trumps värld finns bara ytterligheter.

Han är bäst. Han politiska förslag är fantastiska.
I andra änden av spektrat så behandlas han enligt egen utsago sämre än någon annan, "Den värsta häxjakten i USA:s politiska historia".

I ett tal i går klagade Trump över behandlingen han fått på sistone. Särskilt av media.

– Ingen annan politiker i historien, och jag säger det men en hög grad av säkerhet, har blivit så illa och så orättvist behandlad.

Sanningen är att Donald Trump utsätts för en helt normal granskning som vilken annan president som helst.

Däremot var relationen mellan etablerade amerikanska medier och Trump dålig redan när Trump tillträdde.

Portade medier

Skulden för det ligger minst lika mycket hos Trump som hos medierna. Jag stod själv på ett antal valmöten från januari till november där Trump rutinmässigt förtalade och spred hat mot medierna. Kallade journalisterna "en bunt lögnhalsar". Han portade periodvis stora medier från att bevaka hans möten.

En helt unik situation i ett presidentval.

Det som skiljer Trump från tidigare presidenter är den mängd misstag han gjort och de kontroversiella beslut han fattat under sin korta tid. Något som kan vara ett utslag av att han saknar politisk erfarenhet.

Trump klagar på alla läckor som stör hans arbete men det är i första hand hans egen personal i Vita huset som läcker. Helt enkelt därför att de är förfärade över hans sätt att utöva ämbetet. Många är trots allt proffs på vad de gör och Trump uppträder som en elefant i en porslinsbutik.

Clintons hårt granskade

Om Trump fattar beslut om att sparka FBI-chefen och inom loppet av någon dag ger helt motstridiga uppgifter om skälet till varför så är det självklart att det blir en stor sak i media. Medias roll är att förklara för alla dem som inte följer Vita huset dygnet runt vad som händer och försöka bena ut varför.

Jag skulle vilja påstå att amerikansk media granskade Bill Clinton och hustrun Hillary precis lika hårt på 90-talet som de nu granskar Trump. Med den skillnaden att Clinton fick en längre smekmånad eftersom han var ett okänt kort men mot slutet ställdes inför riksrätt.

Trump är fastighetsmiljardären och dokusåpastjärnan som redan är en jättekändis när han blir president. Det i en värld när nyhetscykeln pågår dygnet runt. Sammantagen kan bevakningen framstå som överdrivet stor.

Men media förföljer inte Trump. Media hatar inte Trump.

Media granskar Trump.

Inga bevis

Om USA:s samlade underrättelsetjänster slår fast att Ryssland försökte påverka utgången av presidentvalet och att det förekom kontakter mellan Trumpkampanjen och ryska företrädare så vore det rent tjänstefel av journalisterna att inte gräva i detta spår. Eller vad tycker de som klagar över rapporteringen att media ska göra? Rycka på axlarna och säga att det där är säkert bara "fake news".

Medias roll är inte att vara hejaklackledare åt den sittande presidenten.

Att Trump själv hävdar att något samarbete med Ryssland inte förekom är en partsinlaga och inget bevis. Därför är det utmärkt att det nu tillsats en särskild åklagare för att slutföra utredningen.

Ironiskt nog fattades beslutet av samma person som Trump försökte använda som frontman för att sparka FBI-chefen, den biträdande justitieministern Rod Rosenstein.

Särskilde åklagaren Robert Mueller utsågs till FBI-chef av George W Bush och är allmänt respekterad i Washington. Det blir svårt att anklaga honom för att vare sig vilja fria eller komma åt Trump av politiska skäl.

Under lupp

Möjligheten finns att det visar sig att varken Trump eller hans kampanjfolk begått några oegentligheter. Muellers utredning ger förhoppningsvis svaret även om det blir en lång väntan.

Media granskar alltid under lupp personen som är USA:s president och världens mäktigaste man.

Trump är van att vara den uppburne affärsmannen som fattar sina beslut i stängda styrelserum och utan att bli ifrågasatt. Nu är han plötsligt i en roll där alla ifrågasätter honom hela tiden. Vad han än gör får han kritik.

Det kallas yttrandefrihet och demokrati.

Så är det för otaliga politiska ledare i hela den demokratiska världen. Med skillnaden att ingen är lika mäktig och därför lika påpassad som Trump.

Låt Trump fortsätta käbbla om "fake news" om han vill. Etablerade medier kan ibland bli lurade av källor eller hårdvinkla men de ägnar sig inte åt att fejka nyheter.

Presidenten Trump däremot har inga sådana skrupler.