Putin bygger nya superluftskepp

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-07-09

Ryssland fortsätter att satsa på försvaret.

Nu bygger de nya superluftskepp som ska ersätta helikoptern.

De ska vara billigare att flyga, kan bära mer last och nå mer svårtillgängliga områden.

Luftskeppet kommer kunna bära 200 personer, lyfta 60 ton gods, åka i 140km/h och kunna lyfta och landa utan en bana. Ett nytt luftskepp för 2000-talet kommer snart kunna användas.

– Det är en innovativ lösning och det här systemet är unikt, ingen annan har det här, säger Mikhail Talesnikov, som är vice VD i företaget som bygger luftskeppet, till The Siberbian Times.

Även en mindre version av samma luftskepp ska byggas. Den kommer kunna bära 80 personer, har en lyftkapacitet på 16 ton, kan åka i en hastighet på 140km/h och är 75 meter lång. Båda luftskeppen ska klara en kyla på -40 grader, vilket är vanligt under vintern i Ryssland.

– Luftskeppet använder olika principer för flygning. Kort sagt behåller vi fördelarna med vanliga luftskepp men byter ut vissa delar så det inte drabbas av dess vanliga problem, säger han.

Användas av försvaret

Vladimir Putin vill att den ryska armén ska börja använda luftskeppen redan 2018.

Tanken är att de ska användas till att transportera gods och militär personal som ett mer effektivt alternativ till helikoptern. Men mer vill de inte säga.

Det spekuleras dock i om den ryska militären syftar till att använda luftskeppen vid gränsövergångar, såsom att kontrollera narkotikahandel, men också om de kan användas för att flytta personer runt i landet eller i stridszoner mer effektivt.

Har de bästa egenskaperna

Datorbilden av luftskeppen visar att dess huvudsakliga kabin liknar ett luftskepp, med ett alltför stort cockpitförnster och två små vingar som sitter på baksidan av flygkroppen. Enligt designers är det här det bästa sättet att ”kombinera de bästa egenskaperna hos ett flygskepp, flygplan, helikopter och svävare” men de ger inga ytterligare detaljer i hur den här hybriden ska skapas.

Luftskeppet kommer att kosta 30 procent mindre än Rysslands Mi-26 transporthelikopter som kan kosta upp till 25 miljoner dollar.

Följ ämnen i artikeln