”Inte er kvinna” – tillsammans står de upp mot rasismen

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2016-02-01

”Sluta använd mig till era mörka intressen”

Helgens händelser i Stockholm där personer med utländsk bakgrund attackerats av maskerade män har lett till starka reaktioner i sociala medier.

Nu sprids hashtaggen #inteerkvinna som en reaktion på uppgifter om att attackerna ska ha skett för att ”skydda vita kvinnor”.

Ann-Sofie Lönngren

Efter fredagens våldsamma händelser där svartklädda maskerade män gick till attack mot personer med utländsk bakgrund och lördagens demonstration mot flyktingar har hashtaggen #inteerkvinna börjat spridas på sociala medier.

Detta bland annat som en reaktion på kommentarer i sociala medier som försvarat attackerna med att de skett i syfte för att bland annat ”skydda våra svenska kvinnor”.

Vill visa solidaritet

Ann-Sofie Lönngren är en av de kvinnor som var först ut med att använda hashtaggen.

– Det startade som ett privat initiativ på Facebook av Therese Svensson som är doktorand vid Göteborgs universitet. Hon skrev inlägget som en reaktion på helgens händelser i Stockholm där det bland annat hävdades att de manifesterade för att skydda vita kvinnor, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Faksimil Twitter

Under måndagen har hashtaggen fått fortsatt spridning på Facebook, Twitter och Instagram. Exakt hur många som delat är svårt att fastställa – men antalet fortsätter att öka. På Facebook har hundratals kvinnor lagt upp en bild på sig själv med texten:

”Inte er kvinna. Den rasistiska lynchmobben som drog fram i Stockholm i fredags (29/1), och diverse andra rasistiska och fascistiska grupperingar säger sig föra en kamp för att skydda vita/"svenska" kvinnor. Men de talar inte för oss”.

Foto: Faksimil Facebook

– Syftet är att visa solidaritet med de icke-vita kroppar som är den egentliga måltavlan. Vi vill förhindra att rasisterna skapar någon slags illusion av att det finns en kollektiv uppslutning bakom deras handlingar. Vi vill visa att det stödet inte finns och att vi vita kvinnor inte accepterar att de använder oss som täckmantel.

Foto: Faksimil Twitter

Vägrar ingå i rasistiska kollektiv

Bland de som delat budskapet finns bland annat politikerna Gudrun Schyman och Veronica Palm och andra kända kvinnor som Kakan Hermansson och Josefin Johansson.

Foto: Faksimil Twitter

Ann-Sofie Lönngren menar att hashtaggen är en symbolisk manifestation som måste kombineras med praktisk antirasism – både i vardagen och i politiken.

– Det som hela tiden pågår i gruppen som själva är rasifierade och utsatta. Det här är en symbolisk solidaritetshandling där det är viktigt att de verkliga offren inte får komma i skymundan.

Foto: Faksimil Twitter

Vad hoppas ni att manifestationen ska leda till?

– Som vit och antirasist har jag ett ansvar att säga ifrån. Vi hoppas att vi som vita kritiker kan visa vår solidaritet och att vi är många som vägrar ingå i rasistiska kollektiv. Det är ett led i en ständigt pågående strävan eftersom det är ett strukturellt problem. Men det viktiga är vad som sker utanför Facebook.

Foto: Faksimil Twitter

Följ ämnen i artikeln