Åtal för dödsolycka på SSAB

Publicerad 2015-09-11

Torgny Bergdahl och Tord Öberg dog på SSAB:s anläggning i Luleå i oktober 2013.

Nu väcker Åklagarmyndigheten åtal mot avdelningschefen och yrkar på en företagsbot på fyra miljoner kronor.

– Någon måste ha gjort fel, annars skulle vi haft våra makar kvar, säger Siv Bergdahl till Aftonbladet.

Männen, som båda var i 60-årsåldern, var anställda av en underentreprenör för att utföra underhållsarbete vid en cistern i SSAB:s koksverk i Luleå. De drunknade när en lucka i cisternen gick upp och stenkolstjära vällde ut.

På fredagen väckte kammaråklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtal för arbetsmiljöbrott mot avdelningschefen och yrkade talan om en företagsbot på 4 miljoner kronor.

– Det är inte alltid man hittar fram till en fysisk individ som kan anses ansvarig för olyckan, men i det här fallet tycker jag att vi har gjort det, säger Christer Forssman till TT.

Han konstaterar även att SSAB har det yttersta ansvaret för all verksamhet som pågår inom bolagets anläggning.

”Inte varit oaktsamma”

SSAB nekar dock till anklagelserna.

– Vår inställning är att ingenting brottsligt har skett, säger Sara Blix, informationsansvarig på SSAB i Luleå.

– Vi står fast vid det sagt under förundersökningen, nämligen att vi som företag inte bör ställas till svars för det här. Vi anser inte att vi har varit oaktsamma när det gäller det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Alla som har varit involverade har haft tillräcklig kompetens och kunskap om riskbedömningar.

”Vill att någon tar ansvar”

Siv Bergdahl, änka till Torgny Bergdahl, är lättad över åtalet.

– Man vill ju att någon ska ta ansvar. Nu förnekar ju både företaget och chefen att de gjort något fel, men någon måste ju ha gjort det, annars skulle vi haft våra makar kvar. Jag anser ju inte att det var deras fel.

Hon säger att livet efter olyckan har varit jobbigt.

– Så fort det händer en arbetsplatsolycka så kommer tankarna tillbaka direkt. Man förstår hur jobbigt det kommer att bli för de anhöriga.

Följ ämnen i artikeln