Svenska skolan har diktatorn på väggen

Uppdaterad 2015-06-01 | Publicerad 2015-05-28

Bilden på Saudis kung anmäls: Som att hänga upp bild på Hitler

Här undervisas svenska barn under ett foto på Saudiarabiens kung.

Bildvalet har nu anmälts till Skolinspektionen.

– Det är som att hänga upp en bild på Hitler, säger anmälaren.

Svenska skolan i Riyadh undervisar barn från förskoleåldern och uppåt. Skolan följer den svenska läroplanen och får skattemedel från Sverige.

Nu har skolan anmälts till Skolinspektionen. Bakgrunden är ett foto på den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz som är upphängt bredvid ingången till fritiset.

Anmälaren, som själv driver förskolor i Sverige, är mycket kritisk till valet av foto.

– Det är helt obegripligt att en skattefinansierad verksamhet har en bild på en diktator som bara i år har avrättat över 30 människor, säger anmälaren Hans Jonasson.

Problemen är väldigt allvarliga i Saudiarabien

Saudiarabien klassas av Amnesty som ett av de värsta länderna när det kommer till kränkningar av mänskliga rättigheter. Brist på röstfrihet, systematisk diskriminering av kvinnor och ett ökat antal statliga avrättningar är några av anledningarna.

– Problemen är väldigt, väldigt allvarliga i Saudiarabien. Det är ett land som mycket grovt bryter mot mänskliga rättigheter på många olika punkter, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International svenska sektionen.

Hon vill däremot inte kommentera lämpligheten i att ha en bild på kungen uppsatt i svenska skolan.

Lag eller kutym?

Skolinspektionen ska nu utreda om det finns skäl för att gå vidare med anmälan. Svenska skolan i Riyadhs rektor, Sten Vesterman, vill inte kommentera kritiken.

– Det finns en bild på saudiske kungen, som jag förstår det ska det finnas en bild på kungen på alla skolor, säger han.

Sten Vesterman hänvisar vidare till Samir Fostock, ordförande i skolans styrelse. Han kan inte svara på om det är lag eller kutym att ha kungen på bild - men ber att få återkomma i frågan.

"Som ordförande i svenska skolan bär jag tillsammans med övriga styrelsemedlemmar, rektor och föreningen vi representerar ett gemensamt ansvar att följa svensk skollag och dess riktlinjer. Om det skulle visa sig att skolan inte uppfyller dessa krav så tar vi naturligtvis ställning till detta och åtgärdar eventuella brister." skriver han i ett mejl.

Följ ämnen i artikeln