Kims fall måste tas upp på nytt

Uppdaterad 2015-03-14 | Publicerad 2015-03-13

Migrationsverket trodde inte att Kim, 17, kom från Nordkorea och ville utvisa honom till Kina.

Nu har domstolen beslutat att hans fall ska prövas på nytt – och hänvisar till brister i Sprakabs språkanalys.

– Vi är självklart glada att domstolen delar vår uppfattning, säger Kims advokat Arido Degavro.

Kim, 17, har tidigare berättat sin historia för Aftonbladet – om sin barndom i Nordkorea och hur han blev föräldralös som sjuåring efter att hans mamma dött av sjukdom och hans pappa fängslats för att ha varit regimkritiker.

Under långa perioder levde han som gatubarn, ”kotjebi” i Norra Hamgyongprovinsen i Nordkorea vid gränsen till Kina.

För exakt två år sedan korsade han den frysta floden till Kina och tog sig till Sverige via Ryssland.

Migrationsverket har inte kunnat bevisa var Kim kommer ifrån men anser att det mesta tyder på Kina och har beslutat om att utvisa honom dit.

Nu har Migrationsdomstolen beslutat att riva upp det beslutet och istället kräva att myndigheten prövar Kims fall på nytt.

”Du talar med en dialekt”

Kims advokat Arido Degavro har samlat in nytt material som domstolen fick ta del av.

– Vi är självklart glada att domstolen delar vår uppfattning beträffande de brister som funnits i Migrationsverkets hanterande. Framför allt bristerna i språkanalyserna, säger han.

Migrationsverket hade nämligen lagt stor vikt vid Sprakabs språkanalys för att fastställa var Kim kommer ifrån. Men struntat i motsatsförhållandet mellan språkanalysen och lingvisten.

Lingvisten hävdade att analysmaterialet inte var tillräckligt för att kunna ge ett resultat. Analytikern hävdade motsatsen.

Enligt transkriberingen, som Aftonbladet tagit del av, framgår det att analytikern tycker tvärtom.

– Jag tycker att du talar med en dialekt från Hamgyongprovinsen. Jag tvivlar inte på att du är en pojke från Norra Hamgyong, från Nordkorea, säger hon under samtalet med Kim.

Degravo har även anlitat olika experter på det koreanska språket, däribland en välkänd människorättsorganisation i Sydkorea, som gått igenom materialet och ljudinspelningarna. Enligt dem råder det inget tvivel om att han är från Nordkorea.

”Det är väldigt allvarligt”

Domstolen kritiserar även språkanalytikern för att ha ställt frågor om politik, religion och moral trots att analyserna inte ska innehålla värderingar och kallar det ”direkt olämpligt”.

”Domstolen konstaterar att frågorna som ställts är direkt olämpliga i varje analys och framför allt till ett minderårigt barn. Dessutom har det först vid transkriberingen framkommit att språkanalytikern uppgett att hon anser att han har sin hemvist i Nordkorea och dessutom har angett vilken provins han kommer ifrån.”

Migrationsverket ifrågasätts även.

”Det är vidare enligt migrationsdomstolen anmärkningsvärt hur lättvindigt Migrationsverket behandlat nya uppgifter.”

I domen framgår det att Migrationsverket struntat i detta:

”Så länge det inte är visat att han inte tas emot i Kina anser Migrationsverket att det inte föreligger skäl att gå in på frågor relaterade till Nordkorea. Migrationsverket finner inte anledning att ifrågasätta de språkanalyser som Migrationsverket har fått ta del av”, skriver myndigheten i ett yttrande.

Det tycker Kims advokat är mycket allvarligt:

– Jag tycker att det är väldig allvarligt eftersom Migrationsverket ger sken av att de helt enkelt ignorerar omständigheter, som är av vikt helt enkelt.

”Blev väldigt glad”

Kim fyller 18 år på lördag. Tack vare domstolens beslut kan han andas ut. Annars riskerade han att utvisats till Kina och vidare till Nordkorea.

– Så fort han fyller 18 år har Migrationsverket möjlighet att utvisa honom och verkställa, säger Arido Degavro och fortsätter:

– Han blev väldigt glad och framför allt lättad över det nya beslutet. Han vet också samtidigt att det inte är domstolen som råder i frågan om han får stanna eller inte. Det är Migrationsverket. Han är ändå glad att han har fått den här möjligheten. Att han återigen har en ärlig chans.

Kim mår under omständigheterna bra.

– Han har ett starkt nätverk i Sverige. Många som finns i hans närhet som utgör stödpersoner kan ge honom det stöd som han är i behov av. Han är ändå ständigt rädd för vad som kan komma att ske. Han kan nog inte känna sig helt trygg förrän han har fått ett slutgiltigt beslut.

Nu är det upp till Migrationsverket att till en början bestämma sig för om domstolens beslut ska överklagas eller inte.

– Det här är ganska nytt. Huruvida vi ska överklaga eller inte vet inte jag i dag. Vi tittar på domen nu, säger Fredrik Bengtsson, presschef hos Migrationsverket.

Kim heter egentligen någonting annat.

Följ ämnen i artikeln