MMA-besök får kritik av politikerna

Publicerad 2014-11-24

Socialtjänster över hela landet placerar tonåriga pojkar på det privata ungdomshemmet.

Nu får ledningen kritik av den politiska ledningen i kommunen.

Ungdomshemmet är beläget i en kommun i norra Stockholms län och tar emot tonårspojkar upp till 18 år från hela landet.

– Ungdomarna blir placerade här via socialtjänsterna som förmodligen haft uppfattningen att de behöver hjälp, säger föreståndaren.

Rörelsen är ett så kallat HVB-hem, hem för vård eller boende, och drivs som ett aktiebolag där föreståndaren också är vd. 2013 gjorde bolaget en vinst på nästan 1,3 miljoner kronor.

IVO inspekterar

Flera ledamöter i den aktuella kommunens socialnämnd, som hanterar bland annat HVB-hemmen, är kritiska till att personalen låter ungdomarna gå på kamsportsgalor.

– Om mitt barn hade haft bekymmer med impulskontroll hade jag inte tillåtit att mitt barn fick åka och titta på kampsport, säger nämndens ordförande.

Likt andra i den politiska ledningen betonar hon att det är upp till varje HVB-hem att fatta beslut kring vad ungdomarna klarar av och inte klarar av.

– Att peta i vad de gör på ett HVB-hem skulle vara att inkompetensförklara dem som arbetar där, säger ordföranden.

Tillsynen av HVB-hemmen sköts av Inspektionen för vård och omsorg och enligt myndigheten ska missförhållanden anmälas enligt lex Sarah.

Konstigt val av gala

Men beslut om skärpta regler eller lagändringar är i slutändan en politisk fråga.

– De allra flesta verksamheterna ska ju vara upphandlade och kvalitetskontrollerade och det är väl snarast det som har brustit i det här fallet som jag ser det, säger Mia Sundelin (S), ledamot i socialnämnden i Stockholms stad.

– Om det finns en våldsproblematik tycker jag att det är lite konstigt att gå på just en sån gala, säger hon.