Mirabell, 1, dog i pappans armar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-09

Hård kritik mot Astrid Lindgrens barnsjukhus efter hennes död

Mirabell, 1, dog i sin pappas armar på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Socialstyrelsen var skarp i sin kritik – och fallet är inte unikt.

Fyra dagar före jul avled en sjuårig pojke på samma sjukhus. Nu har en åklagare inlett förundersökning mot läkaren.

Sjuåringen dog den 20 december sedan han nekats respiratorvård. Beslutet fattades av flera erfarna läkare med olika specialiteter, i samråd med två chefläkare och delar av sjukhusets etiska råd.

Åtta dagar senare polisanmälde föräldrarna läkaren:

– Vi har inlett en förundersökning. Läkaren är anmäld för vållande till annans död, säger Ulrika Rosén, åklagare på åklagarmyndigheten i Västerort.

”Han kvävdes”

Pojken led av en ovanlig tumörsjukdom i buken. Han behandlades med cellgifter och fick syrgas. När han blev sämre ville föräldrarna att han skulle få respiratorvård. Men läkarna bedömde att han var för sjuk och att det inte fanns något att göra.

”Han kvävdes och dog i våra armar”, skriver föräldrarna i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

De anklagar läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus för att medvetet ha avslutat pojkens liv och anser att han dog av koldioxidförgiftning.

Men chefläkaren Svante Baehrendtz försvarar beslutet att inte vårda sjuåringen med respirator:

– Det skulle bara ha förlängt barnets lidande. Det hade inte förändrat den tragiska utgången – mer än med maximalt några dagar. Det var ett oundvikligt slut på en mycket tragisk, svår, långvarig, icke behandlingsbar och plågsam sjukdom, säger han.

Mirabell kollapsade

Ett år tidigare – söndag 14 december 2008 – avled lilla Mirabell, 1,5 år gammal, på samma sjukhus.

Hon kom in med lunginflammation och fick antibiotika intravenöst. På tredje dagen blev hon akut sämre. Hon hostade kraftigt, kissade inte, hade svårt att andas och kräktes gång på gång.

Föräldrarna varskodde personalen flera gånger, men fick inget gehör. En läkare ordinerade blodprover, men personalen missade att ta dem. Dagen därpå började Mirabell krampa.

– Sekunderna efter kollapsade Mirabell i mina händer, säger hennes pappa Henrik som själv är sjuksköterska.

”De tog inga prover”

Mirabell hade fått andningsstillestånd. Hon kopplades till Ecmo, konstgjord lunga, men hennes liv gick inte att rädda. Hon dog av massiv organsvikt, infarkter, blödningar och hjärnskador.

– Under de tre dygn Mirabell var där togs inga prover. Vi frågade hela tiden varför de inte gjorde några undersökningar. Personalen märkte inte att hon var döende, säger Henrik som anmälde personalen till HSAN.

Astrid Lindgrens barnsjukhus gjorde också en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen som riktade mycket skarp kritik mot sjukhuset.

– Vi kritiserade verksamheten för brister i rutinerna, i övervakningen av barnet, informationsöverföringen, dokumentationen och föräldrastödet, säger Staffan Blom, ansvarig för beslutet.

Chefläkaren Svante Baehrendtz kan inte säga emot:

– Det var fullt befogat att ge oss kritiken. Det har brustit rejält, säger han.

Anmälningarna mot Astrid Lindgrens barnsjukhus

2006

Nyopererat barn skulle få en venkateter spolad, men sköterskan blandade ut med ett preparat som kunde ha skadat hjärtat.

Nyfödd flicka skulle få blodtransfusion men sköterskan förväxlade henne med tvillingsystern.

2007

Barn fick leverinflammation efter att mamman gett henne för mycket medicin. Missförståndet upptäcktes inte på sjukhuset.

2008

För tidigt födda Linnea fick dropp med för hög koncentration av natrium vilket ledde till hjärnblödning. Sjuksköterskan förväxlade ampullerna.

Barnet fick inte antibiotika i magsonden, blev sjuk men räddades med syrgas och adrenalin.

Nyopererat barn fick fel läkemedel. Sköterskan var stressad.

Barn fick på grund av stress tre gånger för hög dos av läkemedlet Vancocin och riskerar bli hörselskadad.

Barn fick medicin mot förstoppning i en injektion, i stället för i munnen. Sköterskan var stressad och hade nya arbetsuppgifter.

2009

Spädbarn fick tio gånger för mycket smärtstillande. Sköterskan var stressad.

Barn slutade andas i samband med blodtryckssänkande medicin. Riktlinjer saknades för prepareringen.

Baby fick sex gånger för hög medicin mot tarmsjukdom. Läkaren hade satt ett decimalkomma fel.

Baby fick 2,5–5 gånger för hög dos av antibiotika. Sköterskan upptäckte misstaget två timmar senare.

Barn med cp-skada fick medicinpump inopererad. Den doserade fel.

Baby fick tio gånger för hög morfindos och började bli medvetslös.

Barn fick fyra gånger för hög dos av smärtlindring efter operation och fick andningsproblem.

För tidigt fött barn fick vid två tillfällen tio gånger för hög dos av vätskedrivande läkemedel. Läkaren ordinerade fel.

Nio dagar gammalt barn fick andningssvårigheter efter en tio gånger för hög dos av blodtryckssänkande medicin. En sköterska skrev av fel från en läkemedelslista.

Barn som ögonopererats skulle få tio gånger för hög dos av läkemedel. Föräldrarna upptäckte misstaget. I journalen hade milligram skrivits om till milliliter.

Svårt sjukt barn fick tio gånger för hög medicindos efter operation. Läkaren – fortfarande under utbildning – hade mycket att göra och skrev fel.

Fyra anmälningar har fått påföljder

Fyra anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd mot Astrid Lindgrens barnsjukhus 2006–2010 har hittills lett till påföljd.

Flickbebis med lunginflammation fick tio gånger för hög dos morfin. Sjuksköterskan fick en erinran 2008-02-04.

Personalen missade att en bebis fått hjärnblödning efter fall från tvättmaskin. Pojken fick hjärnskador, nedsatt syn och blev förlamad. Läkaren fick en varning och sjuksköterskan en erinran 2008-09-16.

Läkaren missade att en sena i tummen var av på ettårig pojke med skärskada. Läkaren fick en varning 2009-06-26.

Treårig flicka med inflammatorisk sjukdom, som kan ge inflammation i regnbågshinnan, fick kraftigt nedsatt syn sedan läkaren missat att skicka henne till ögonspecialist. Läkaren fick en erinran 2009-08-26.