Rasmus lillasyster larmade polisen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-27

Sista livstecknet från Rasmus, 19: Nattliga mobilsamtalet som bröts

försvann efter festen Rasmus Johansson var på kräftskiva i Backa i fredags kväll och kom aldrig med bussen in mot Göteborg. Klockan 23.31 ringde han sin syster – som uppfattade att han var utsatt för hot.

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Polisen misstänker att Rasmus Johansson, 19, förts bort mot sin vilja.

Han hann ringa sin lillasyster klockan 23.31. Men samtalet från mobilen bröts.

– Hon larmade polisen på en gång eftersom samtalet var så konstigt, säger pappa Christer Johansson.

här letar polisen Polisen har avnänt hundar, helikoptrar och båtar i sökandet efter Rasmus Johansson.

Polisen har inlett en förundersökning gällande människorov.

– Vi åkte ut och började leta direkt. Vi ropade. Vi har gått längs motorvägen, stuckit oss på taggarna när vi har pressat oss in i rosenbuskagen. Det regnade men vi fortsatte leta, säger Christer Johansson och hans röst stockar sig.

Bjuden på avtackning

Kräftskivan i industriområdet i Backa började vid 18-tiden i fredags. En medarbetare som skulle sluta avtackades och Rasmus var bjuden.

– Vi skjutsade honom dit och sen skulle han ta sig hem själv. En kompis skulle följa honom till busshållplatsen. Inne i stan hittar han men inte där ute, säger Christer Johansson.

Sonen är snickare, utbildad i Kiruna, som släkten kommer från. Nu är han anställd i familjens fastighetsföretag.

Han var utlånad till byggfirman i Backa i norra Göteborg.

Här är välordnat, men som alla industriområden ödsligt på kvällar och nätter. Stigs Center och E6 ligger bara några hundra meter bort.

”Fanns en hotbild”

Rasmus och hans kompis lämnade kräftkalaset vid 23-tiden. Busshållplatsen ligger vid påfarten till motorvägen. Rasmus gick undan för att kissa i buskarna 20 meter bort. Sen kom han aldrig tillbaka. Kompisen letade, men hoppade på bussen när den kom.

– Klockan 23.31 ringde Rasmus till sin lillasysters mobil. Han lät inte som han brukade. Det var något som inte stämde. Där fanns en hotbild, säger Christer Johansson.

Samtalet bröts. Systern, som är ett par år yngre än Rasmus, ringde omedelbart polisen.

– Rasmus är en sansad kille och väldigt ambitiös i allt han företar sig. Han hade bästa betygen när han gick ur skolan. Han älskar sin familj och är en riktig hemmamänniska. Och han skulle aldrig frivilligt ta droger, säger Christer Johansson.

Polisen agerade omedelbart efter systerns samtal.

– Det är för många frågetecken och den bild jag har är att det här är en i alla avseenden reko kille, sa yttre kommissarie Johan Sjöstrand i går eftermiddag.

Kontot är orört

Flera personer som var med under kvällen, bland dem kamraten från busshållplatsen, förhördes av polisen under dagen och kvällen i går.

– Han hade inga kontanter med sig men hans konto är inte rört, säger Christer Johansson.

Hundpatruller, helikopter och båt deltog i sökandet efter Rasmus Johansson i går. Stränderna längs Göta Älv, från Älvsborgsbron upp till Göteborgs vattenintag vid Alelyckan, har undersökts. I går eftermiddag avbröt polisen letandet.

– Nu behöver vi analysera de förhör vi gjort och tips som kommit in för att vi ska kunna gå vidare, säger Thomas Delerud, yttre kommissarie.

”Inget konkret”

När Aftonbladet pratade med Göteborgspolisen i går kväll hade inga nya genombrott skett.

– Det går inte bra, han är fortfarande borta. Spaningsroteln kommer att sätta sig nu på morgonen för att se hur vi ska gå vidare, säger Jan Strannegård, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Han berättade vidare att polisen, trots två dagars intensivt letande, inte har några spår efter 19-åringen.

– Än så länge finns det inget konkret, säger Jan Strannegård.

Polisen kommer även att hålla fortsatta förhör och söka i området runt Stigs Center och Backadalsmotet under dagen.