EU kräver saudiskt klargörande om aktivister

TT-Reuters

Publicerad 2018-08-12

EU-kommissionen har bett Saudiarabien klargöra läget rörande de kvinnliga människorättsaktivister som gripits i landet, och vars situation har orsakat en bitter diplomatisk fejd med Kanada.

I EU:s begäran understryks vikten av att aktivisterna, varav flera kampanjat för kvinnors rätt att köra bil och för ett slut på det manliga förmyndarsystemet, får försvara sig i en rättssäker process.

– Vi har understrukit den viktiga roll som människorättsförsvarare och civilsamhällets grupper spelar i den reformprocess som drivs i kungadömet, samt vikten av att rättssäkerheten respekteras för alla gripna, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Bråk med Kanada

EU:s förfrågan skickas samtidigt som Saudiarabien och Kanada är inbegripna i en giftig diplomatisk fajt som har sin upprinnelse i att Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland kritiserade den saudiska behandlingen av människorättsaktivister. Hon lyfte i synnerhet fallet Samar Badawi, syster till den fängslade och offentligt pryglade bloggaren Raif Badawi, vars fru och barn bor i Kanada. Freeland krävde att båda skulle släppas.

Utspelet ledde till att Saudiarabien kallade hem sin ambassadör, sparkade ut det kanadensiska sändebudet samt bröt handelsförbindelser, utbildningsutbyten och medicinska samarbeten mellan länderna. Riyad anser att Kanada lägger sig i landets interna angelägenheter och har fått stöd från flera länder i regionen.

Svensk hjälp

I onsdags kontaktade Freeland Sveriges utrikesminister Margot Wallström för att få råd i konflikten. Detta i ljuset av att de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien krisade 2015. Det skedde efter att Wallström beskrivit behandlingen av den regimkritiske Raif Badawi – 1 000 piskrapp och tio års fängelse – som "närmast medeltida" samt sagt att landet är en diktatur. Hon kritiserade även saudiska kvinnors bristande rättigheter.

På lördagen talade kanadensiskan även med Mogherini och de två enades om ett intensifierat samarbete för mänskliga rättigheter.