USA drar sig ur kärnvapenavtalet med Ryssland

Trump: Ryssland måste följa avtalet

Uppdaterad 2019-02-02 | Publicerad 2019-02-01

USA drar sig ur det historiska nedrustningsavtalet INF med Ryssland.

Det uppger USA:s utrikesminister Mike Pompeo enligt Reuters.

Det historiska INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) slöts i december 1987 i Washington mellan ländernas dåvarande ledare Michail Gorbatjov och Ronald Reagan.

Avtalet gick ut på att avskaffa medel- och kortdistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer och har bland vissa setts som en del i avslutet av Kalla kriget.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Redan i oktober 2018 meddelade USA:s president Donald Trump att USA kommer dra sig ur avtalet då han menade att Ryssland vid upprepade tillfällen under flera år ska ha brutit mot överenskommelsen – något som Ryssland förnekar.

Trump har dock fått medhåll av Natochefen Jens Stoltenberg som kritiserat Rysslands nya robotsystem.

Under fredagen meddelade utrikesministern Mike Pompeo att landet nu lämnar avtalet, vilket kommer att verkställas under lördagen.

Klart inom sex månader

Pompeo tillägger dock at han fortfarande har förhoppningar om att kunna förhandla med Ryssland om kontroll av kärnvapen.

”Processen att lämna INF-avtalet kommer att vara klar inom sex månader om inte Ryssland börjar följa avtalet igen genom att förstöra alla missiler, avfyrningsutrustning och annat materiel som bryter mot det”, meddelade president Trump i ett uttalande.

Ryssland reagerade snabbt

Ryssland reagerade snabbt på beskedet, och hävdar att beslutet är ett led i en amerikansk strävan att överge sina internationella åtaganden.

– Moskva förbehåller sig rätten till att reagera på ett likvärdigt sätt och genomföra motåtgärder, säger det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova i statlig rysk tv, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Kritiker har i samband med att Donald Trump meddelade sina planer varnat för att ett upphörande av avtalet kan komma att leda till en ny kapprustning.