Ny dom i Sydkorea: Olagligt att döda hundar för köttet

avIsabelle Nordström

En ny dom kan påverka hundköttindustrin i Sydkorea för alltid.

En man som slaktat hundar för köttet har dömts till böter – vilket är första beslutet om att det är fel att slakta hundar för att äta djuren.

– Det är väldigt viktigt eftersom det är första domstolsbeslutet att det är olagligt att döda hundar för köttet, säger Kim Kyung-eun vid djurrättsorganisationen Care.

I Sydkorea har hundkött länge varit en del av matkulturen och invånarna konsumerar uppskattningsvis en miljon hundar per år. Hundar av bland annat rasen labrador och beagle föds upp på farmar för att bli mat. De hålls ofta inspärrade i trånga burar.

Men nu kan det ändras.

En domstol i Sydkorea har konstaterat att det är olagligt att döda hundar för deras kött, ett beslut som beskrivs av djurrättsorganisationer som en milstolpe i debatten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

1 av 2 | Foto: Manchul Kim / AP TT / NTB SCANPIX
Ny dom i Sydkorea slår fast att det är olagligt att döda hundar för köttet.

”Väldigt viktigt beslut”

Det var djurrättsorganisationen Care som hade anmält en man som drev en hundfarm i staden Bucheon, strax söder om huvudstaden Seoul. Gruppen anklagade mannen för att ”döda djur utan rimlig anledning” och för att bryta mot byggnads- och hygienreglerna landet instiftade före vinter-OS i år.

Mannen åtalades och nu har alltså domstolen dömt mannen till böter på tre miljoner sydkoreanska won, drygt 24 000 svenska kronor.

– Det är väldigt viktigt eftersom det är första domstolsbeslutet att det är olagligt att döda hundar för köttet, säger Kim Kyung-eun, jurist vid Care till AFP.

Beslutet fattades i april, men blev offentligt först i dagarna.

Inför vinter-OS uppmärksammades hundarnas situation. Bilder visade hur djuren levde under fruktansvärda förhållanden och plågades till döds. Djurrättsorganisationer uppmanade kända idrottsstjärnor att bojkotta spelen för att ta ställning mot hundköttindustrin och lokala myndigheter bad alla restauranger i Pyeongchang att sluta servera hund.

Myndigheterna ville inte att utlänningar, som har kommit för att följa med OS, skulle få en dålig bild av Sydkorea.

Nytt lagförslag kan förbjuda slakten

På senare tid har konsumtionen minskat och frågan om att äta hund har fått allt mer uppmärksamhet. Enligt en undersökning från förra året visade det sig att 70 procent av sydkoreanerna inte äter hundkött.

Orsaken uppges vara att den yngre generationen ser hunden som ett husdjur snarare än mat, skriver AFP. På senare tid finns det förutom krav på hygien även ett förbud mot grymma slaktmetoder.

Det finns inget förbud mot att döda hundar för köttet. Men en lagstiftare från Demokratiska partiet har nyligen lagt fram ett lagförslag som skulle innebära ett förbjud mot hundslakterna eftersom det då endast skulle vara lagligt att slakta djur som klassas som boskap, vilket hundar inte gör.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Sydkorea