Sverige tänkbar mötesplats för Trump och Kim

Löfven: Om vi kan hjälpa till så ska vi göra det

Uppdaterad 2018-03-15 | Publicerad 2018-03-10

Ett möte mellan president Donald Trump och diktatorn Kim Jong-un är nära förestående och planerna för var ledarna ska ses är i full gång.

Nu spekuleras det i att Sverige kan vara en potentiell mötesplats, särskilt efter att statsminister Stefan Löfven erbjudit sin hjälp.

– Om vi kan hjälpa till på något sätt så ska vi göra det, säger Löfven till TT.

Dock tror många experter att chansen att det blir i Europa är ytterst liten.

Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-yong meddelade i torsdags att Kim Jong-un vill träffa USA:s president Donald Trump så snart som möjligt, och har gått med på kärnvapennedrustning och att avbryta robot- och kärnvapenprov.

Mötet är planerat i maj och just nu pågår planerna för var de två ledarna ska mötas.

Enligt flera internationella medier är både Sverige, Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea de mest tänkbara platserna.

Anledningar till att Sverige finns med på listan är enligt ABC News landets neutralitet och tidigare aktör för amerikanska intressen i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, samt Trumps och statsminister Stefan Löfvens möte i förra veckan, där Löfven lovade att stötta USA om hjälp behövs.

– Om vi kan hjälpa till på något sätt så ska vi göra det, säger Löfven till TT.

Sverige – ett särskilt lockande alternativ

Även The Washington Post nämner Sverige och Schweiz som mötesplats, men också Mongoliet, den demilitariserade zonen, Nordkorea och USA.

Sverige har som ett av få länder ambassad i Nordkorea och har flera gånger agerat medlare och förhandlare mellan Nordkorea och omvärlden.

Sedan 1995 utför Sverige även skyddsmaktsuppdrag för USA i Nordkorea, vilket innebär att länderna kan föra diplomatiska samtal via Sverige.

"Sverige kan vara ett särskilt lockande alternativ på grund av dess långvariga band med Pyongyang och dess roll som skyddsmakt åt USA i Nordkorea, där de har konsulärt ansvar för amerikanska medborgare", uppger The Washington Post.

Har inte lämnat Nordkorea sedan 2011

Även flera andra amerikanska medier spekulerar i att Sverige är en ”neutral tredje part” och att landet agerat mellanhand för amerikanska intressen under flera år.

Och helt otänkbart är det inte då det så sent som i juli 2016 hölls ett inofficiellt möte på hög nivå mellan Nordkorea och USA på Steninge slott utanför Sigtuna.

Mötet, som arrangerades av det Sverigebaserade fredsforskningsinstitutet Sipri, pågick i två dagar men det är fortfarande inte känt vad det handlade om.

Att Schweiz skulle vara ett tänkbart alternativ beror på att Kim Jong-un delvis växte upp där. Dock har diktatorn inte satt sin fot utanför Nordkorea sedan han tillträdde 2011, vilket enligt flera experter gör chansen att mötet kommer att ske inom Europa som liten.

Andra platser som det spekuleras om är Kina, Ryssland, Sydkorea eller vid Koreas demilitariserade zon i Panmunjom på gränsen mellan nord och syd.

Strax efter beskedet om majmötet kom även uppgiften att Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho inom kort kommer till Sverige för att bland andra träffa utrikesminister Margot Wallström, skriver Dagens Nyheter som menar att besöket är ett led i allt mer intensiva diplomatiska kontakter med Nordkorea.

Tyst i Nordkorea efter beskedet

Samtidigt som medier världen över rapporterar om det kommande mötet är det tyst i Nordkorea. Kanh Mi-jin, en nordkoreansk avhoppare som jobbar för den sydkoreanska sajten Daily NK, tror att medierna helt enkelt inte känner till det.

– Jag tror att det är ett sådant beslut som bara fattas av högt uppsatta tjänstemän nära Kim Jong-un. Jag tror inte att vanliga tjänstemän inom militären och regeringen vet något om mötet än, säger han enligt Daily NK.

Samtidigt som nordkoreanska medier basunerar ut nyheter om de förbättrade relationerna med Sydkorea har de fortsatt att kritisera USA, speciellt för planerna på gemensamma militärövningar tillsammans med sydkoreanska trupper.

ANNONS