Oskars blindtarm glömdes kvar i magen – i en plastpåse

Dröjde två månader innan läkarna hittade den

Uppdaterad 2018-03-05 | Publicerad 2018-02-28

Oskar Lindmark Sahlgren, 17, trodde att han skulle bli frisk efter att han opererat bort sin inflammerade blindtarm.

I stället levde han med intensiva magsmärtor i månader.

Efter flera återbesök visade det sig att blindtarmen var kvar i Oskars mage – i en plastpåse.

Oskar Lindmark Sahlgren hade en inflammerad blindtarm, ett vanligt problem som brukar lösas med ett enkelt rutiningrepp.

Den 14 december förra året kom Oskar till Örebros universitetssjukhus för att göra just en sådan operation. Han räknade med att snart kunna återgå till sitt vanliga aktiva liv med träning och vänner.

– Då trodde jag att det var klart, att jag skulle bli frisk inom några dagar, säger han.

”Det har gått hur bra som helst”

Efter ingreppet sa läkaren, specialistläkare i kirurgi, att ”operationen gått hur bra som helst”. Men smärtan försvann inte utan blev i stället värre, och efter två veckor var Oskar tillbaka på sjukhuset.

– Då såg de inget alls, varken på röntgen eller ultraljud. De sa att det skulle läka av sig självt.

Men Oskar fick allt mer ont och den 25 januari var han återigen på mottagningen, där läkarna fortsatte säga att hans smärtor var normala.

Röntgen och ultraljud

– De kollade med röntgen och ultraljud och gav mig antibiotika. Jag tog antibiotika i sju dagar och just då dämpade det själva infektionen.

Men efter antibiotikakuren kände sig Oskar fortfarande inte som sig själv. Han berättar att han var trött, hängig och orkeslös. Han hade ont större delen av tiden, men försökte att förtränga smärtan. Han gick i skolan, träffade vänner och tog sig till gymmet och tränade bänkpress. Samtidigt hade han en stor, hård utbuktning på magen.

I fredags, den 23 februari, mådde Oskar sämre än någonsin. Han frös och orkade knappt stå på benen. Då åkte han till vårdcentralen.

Kraftig infektion

På vårdcentralen tog de hans CRP-värde (kroppens infektionsnivå) som då visade sig vara 210. Det är en kraftig infektion. Ett normalt värde ligger på under 5.

– När jag var hemma ringde personen som tog mina prover på vårdcentralen och var helt chockad över värdena. Så vi åkte till akuten.

På akuten konstaterar man att att Oskar har en flera centimeter stor varböld som måste opereras bort.

Plastpåse i magen

Oskar opererades på lördagen. Efter ingreppet kom läkarna med det chockerande beskedet om varför Oskar hade mått så dåligt.

– Då kom läkaren och sa att jag hade haft kvar blindtarmen i en påse. I magen.

Varken Oskar eller hans mamma Susanna Lindmark visste hur de skulle reagera.

Besviken, arg och ledsen

– Jag blev mest besviken, arg och ledsen. När man hela tiden trott att det varit komplikationer efter blindtarmsoperationen så har det egentligen varit läkaren som glömt blindtarmen i en påse i magen.

– Jag sa bara ”det kan inte vara sant”, säger mamma Susanna Lindmark.

Lex Maria-anmälan

Sjukhuset ska nu göra en utredning.

– Det är en vårdskada och vi kommer göra en internutredning. Vi kommer också göra en lex Maria-anmälan, säger Peter Flodström, verksamhetschef på kirurgkliniken på Örebros universitetssjukhus.

Han säger att det fortfarande är oklart vad som hände när läkarna glömde plastpåsen i Oskars mage.

– Vi har kontrollsteg på flera nivåer där man tittar på vad som förs in och tas ut ur en maghåla. Men i det här fallet har det fallerat.

Oskar var tillbaka hos er tre gånger, hur kan man ha missat detta?

– Jag kan inte svara på det, det får utredningen visa.

Hur allvarligt var Oskars tillstånd när han kom in i fredags?

– Man får säga att detta är en allvarlig vårdskada.

Hade det kunnat bli livshotande?

– Jag har svårt att säga det, han har haft blindtarmen i magen i lång tid. Den ger besvär relativt långsamt.

Ovisst när Oskar blir frisk

Nu är Oskar sjukskriven från skolan och åker varje dag till sjukhuset och får antibiotika intravenöst. Hans infektionsvärden är fortfarande mycket höga och har inte fått någon prognos för när han kan bli helt frisk. Han har också ett dränage från magen för att tömma varbildningen.

När Aftonbladet träffar Oskar har han jobbigt att stå upp, och går lutad som en fällkniv. Han biter ihop, men det är tydligt att han har ont.

– Det är som när man har en rejäl sträckning i låret, fast i magen. Så fort man rör sig nyper det åt långt in i magen.

Men han mår också dåligt psykiskt.

– Det har gjort mig mycket begränsad. Jag är van vid att träna mycket och jag har hamnat efter lite med skolan. Det är skittråkigt. Det kan komma tårar när som helst. Det räcker med att min mormor frågar hur jag mår så kan jag bara börja gråta.

Kommer anmäla

Oskar och hans mamma kommer under veckan att ha möten med sjukhuset och Susanna har begärt att få träffa kirurgen som utförde operationen.

– Oskar är knäckt. När man bett om hjälp så många gånger och ingen hjälp kommer. Vi kommer göra alla anmälningar vi kan i det här ärendet.

Följ ämnen i artikeln