Orangutang får cellgifter för sin cancer

Uppdaterad 2012-09-18 | Publicerad 2012-09-17

Orangutangen Peanut drar storpublik på en djurpark i Miami, men nu har hon drabbats av cancer, rapporterar AP.

Hon får just nu cellgifter och tros ha goda förutsättningar för att överleva.

Peanut kan tillsammans med sin tvillingsyster kommunicera med sina skötare via en läsplatta.

Orangutangen Peanut är en av huvudattraktionerna vid djurparken Miami's Jungle Island. Men åttaåringen har drabbats av cancer och genomgår just nu en cellgiftsbehandling.

Använder läsplatta

Peanut är tillsammans med sin tvillingsyster, Pumpkin, djurparkens yngsta orangutanger. De båda är mycket intelligenta och kommunicerar med sina skötare med teckenspråk samt med hjälp av en läsplatta.

Vid ett tillfälle erbjöd Peanut en läkare en kvist i utbyte mot dennes vattenflaska.

Rädsla och entusiasm

En av läkarna, doktor Joseph Rosenblatt, har tidigare aldrig behandlat ett djur större än en mus. Han upplever Peanut som intelligent och känner med henne när deras blickar möts.

– Jag har aldrig känt samma kombination av rädsla och entusiasm för en patient, vi vet inte vad som väntar hoppas att vi kan hjälpa djuret, säger Joseph Rosenblatt till AP.

Långsamt växande cancer

Trots vissa risker så tror läkarna det finns goda chanser för att Peanut ska överleva sin cancer. Hennes låga ålder gör att hon inte är lika utsatt som äldre apor.

Det var i augusti som läkare upptäckte cancern. En rutinundersökning visade på en invärtes blockering och efter fortsatta tester kunde cancer konstateras. Cancern som drabbat Peanut är av typen Non-Hodgkins lymfom, en typ av cancer som växer långsamt.

Djurparken hade ingen egen onkolog och vände sig därför till Univeristy of Miami, där experter på sjukdomar hos djur kunde konstatera att det rörde sig om cancer. De hjälper nu personalen vid djurparken med Peanuts behandling.