Damberg otydlig om femte jobbskatteavdrag

Publicerad 2013-07-03

Mikael Damberg (S) gick till hård attack mot regeringen under förmiddagens presskonferens i Almedalen.

Men Socialdemokraterna ger fortsatt luddiga besked kring hur partiet kommer att hantera ett eventuellt femte jobbskatteavdrag.

– Formellt sett har vi inte fattat några beslut. Det vi har sagt är att vi inte vill riva upp människors hushållsekonomi, säger Damberg. 

Under Socialdemokraternas pressträff i partiets valstuga i Almedalen gick gruppledare Mikael Damberg till frontalangrepp mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

Damberg presenterade en S-märkt granskning av regeringens politik de senaste sju åren - och anklagade Alliansen för att ha gjort Sverige till ett "genomsnittsland".

– På de områden där Moderaterna verkligen lovade att göra skillnad har utvecklingen gått åt fel håll. Arbetslösheten är högre, sysselsättningen lägre och samtidigt har långtidsarbetslösheten bitit sig fast i Sverige, sa Damberg.

Inget behov av ytterligare jobbskatteavdrag

Vad gäller de redan genomförda jobbskatteavdragen var Damberg tydlig: en socialdemokratisk regering kommer inte att riva upp reformerna.

Samtidigt sa Damberg att man inte ser ett behov av ett femte jobbskatteavdrag.

– Om regeringen väljer att genomföra ett femte jobbskatteavdrag tar man en stor risk. Det är en väldigt dyr investering och jag tror att det finns goda möjligheter att bilda opinion i ämnet, sa Damberg.

"En hypotetisk fråga"

Samtidigt vill han inte ge raka svar på hur en socialdemokratisk regering kommer hantera en genomförd reform.

– Vi är inte där än så det är en hypotetisk fråga. Stefan Löfven vill inte gå till val på höjda inkomstskatter för vanligt folk. Det har vi sagt och varit tydliga med under väldigt lång tid.

Är det så att ni inte har tagit ställning om ni ska riva upp ett femte jobbskatteavdrag eller har ni inte tagit ställning?

– Formellt har vi inte fattat några beslut. Det vi har sagt är att vi inte vill riva upp människors hushållsekonomi.

Moderaterna bemötte kritiken

En dryg timma efter Dambergs presskonferens höll moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra en presskonferens utanför Moderaternas tält i Almedalen.

Hon anklagade bland annat Socialdemokraterna för att "svartmåla" regeringen och efterlyste saklighet.

Ett femte jobbskatteavdrag är fortfarande en vision, sa hon.

– Det är vår moderata ambition om det finns utrymme. Det är vad regeringen ska ställning till under hösten.

Kinberg Batra bemötte även Dambergs attack om att regeringens politik ökat klyftorna och arbetslösheten i Sverige.

– Jobben har blivit 200 000 fler, men vi måste bli bättre på att ta in unga och flyktingar på arbetsmarknaden.

– Under förra krisen förlorade vi en halv miljon jobb. Vi har halverat arbetsgivaravgiften, Mikael Damberg vill dubblera den.  

Följ ämnen i artikeln