Erdogan och kung Salman i samtal om Khashoggi

avAmanda Skagerström Lindau

Relationen mellan Turkiet och Saudiarabien har skakats i grunden av det misstänkta mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Nu har president Erdogan och kung Salman pratat för första gången sedan försvinnandet, rapporterar AFP.

Samtalet ska ha rört ”frågan om att belysa fallet med Jamal Khashoggi”.

Tonen mellan Saudiarabien och Turkiet har hårdnat rejält efter försvinnandet av den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Khashoggi, som öppet kritiserat sitt hemland, försvann den 2 oktober efter ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och turkisk polis är öppna med att de misstänker att han mördats av ett saudiskt specialteam inne på konsulatet.

Saudiarabiska myndigheter har nekat till all inblandning i försvinnandet.

Turkiet har också anklagat Saudiarabien för att inte samarbeta i utredningen.

1 av 3 | Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Recep Tayyip Erdogan

Har pratat i telefon

Under söndagen gick kung Salman bin Abdul Aziz ut med att han pratat med president Recep Tayyip Erdogan i telefon, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det är deras första officiella samtal sedan försvinnandet.

Under samtalet ska kung Salman ha bekräftat kungarikets goda relationer med Turkiet.

”Ingen kommer att få underminera styrkan i den här relationen”, ska kungen ha sagt enligt ett uttalande från det saudiska utrikesdepartementet.

Enligt en turkisk regeringskälla till AFP ska samtalet ha handlat om ”frågan att belysa fallet med Jamal Khashoggi” samt om ”vikten av att skapa en gemensam arbetsgrupp inom ramen för undersökningen”.

Hotar med hämnd

Trots att relationen mellan de två länderna verkar ha vänt till det bättre har börsen i den saudiska huvudstaden Riyadh sjunkit sedan försvinnandet.

Flera västerländska företag har avlägsnat sig från den oljerika gulfstaten och USA:s president Donald Trump har hotat med ett ”allvarligt straff” mot landet om det visar sig att Khashoggi mördats på konsulatet.

Under söndagen gick en företrädare för Riyadh ut med ett löfte om hämnd mot de länder som vidtar sanktioner mot kungadömet, skriver AFP.

Företrädaren ska ha sagt att Saudiarabien kommer att ”svara på alla åtgärder med en större”.

Efter det saudiska hotet gick Storbritannien, Frankrike och Tyskland ut med ett gemensamt uttalande om att de tar Khashoggis försvinnande på ”största allvar”.

ARTIKELN HANDLAR OM