Kommunen städade bort konstverk – trodde det var skräp

Publicerad 2018-09-22

Appearing, disappearing. Tanken var att även det svenska ordet ”försvinna” skulle pryda ytan på Svandammen i Uppsala.

Men så långt hann inte Clark Lunberry – innan konstverket just försvann.

Trots att resan till Sverige inte blev riktigt som han tänkt sig, tar professorn och konstnären Clark Lunberry motgångarna med jämnmod.

– Jag ser det som en utveckling av verket självt, säger Clark Lunberry.

Med sina installationer av ord på vattenytan har han gjort succé i både Paris och Tokyo, vilket UNT var först med att berätta. På Svandammen i Uppsala skulle cirkeln slutas för amerikanen, som har rötter i Sverige.

Hela söndagen ägnade han åt att placera ut orden på vattenytan, vilket var lättare sagt än gjort. Efter en oönskad simtur i svandammen, vilken han själv liknar vid en anklatrin, fick han påhälsning av farbror blå, som ville köra bort honom.

– Men jag visade dem mitt tillstånd och de var väldigt vänliga, säger Clark.

Som grädde på moset drog konstnären på sig en kraftig förkylning under promenaden hem till hotellet. Men inte ens här tog eländet slut.

Dagen därpå nåddes han av beskedet att kommunens parkförvaltning hade sopat upp konstverket till land, efter samtal om nedskräpning.

– Det hade legat ute i mindre än 24 timmar. Jag blev självklart besviken, eftersom jag hade jobbat väldigt länge och noggrant med verket. Det skulle vara kvar fram till lördag, säger Clark Lunberry.

Trots att verket var uppfört med tillstånd från polisen, hade informationen inte nått ända fram till kommunens parkförvaltning. När parkarbetarna insåg sitt misstag erbjöd de sig att hjälpa till att placera ut orden på vattnet igen, men det skulle innebära ett alltför omfattande arbete.

Konstnären väljer i stället att se det inträffade som en del av verket.

– På ett sätt har jag inget annat val. När jag ställer ut i ett offentligt rum kan jag inte bli förvånad över att någonting förvandlar verket till något som jag aldrig skulle kunna förutse. Oavsett om det är djur, väder, eller kommunen.

Svanarna omnämns på Clark Lunberrys hemsida som samarbetspartners.

När Clark installerade verket i Paris, blev två svarta svanar, som rev ned de flytande orden, också en del av verket.

– När parkarbetarna förstod att misstaget inte gick att åtgärda blev de ledsna och några skämdes. Men jag sa till dem att ni är mina Uppsalasvanar, säger Clark Lunberry.

Uppsala kommun beklagar det hela, skriver SVT Uppsala. Kommunen uppger att de enskilda arbetare som städat kring Svandammen inte nåtts av informationen kring verket.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln