President och ex-president i Kongo-koalition

TT TT-AFP

Publicerad 2019-03-07

Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi får landets presidentliga ordensband av sin föregångare Joseph Kabila den 24 januari i år.

Félix Tshisekedi, som i januari svors in som president i Kongo-Kinshasa, har beslutat att ingå en koalition med sin företrädare Joseph Kabila och dennes koalition FCC.

Efter sin valseger har Félix Tshisekedi i praktiken tvingats inse att han delar makten med den före detta ledarens allians FCC, Kongos gemensamma front, som har stor majoritet i landets parlament.

Maktbalansen har gjort det svårt för Tshisekedi att infria sina vallöften om en ny politisk era efter Kabila, som satt vid makten i 18 år. Tshisekedi har bland annat lovat att bekämpa korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

I ett gemensamt uttalande sade Tshisekedi och Kabila att "trots att FCC har en absolut majoritet i parlamentet försäkrar FCC och presidenten tillsammans att gemensamt styra landet som en regeringskoalition".

Hedrar maktöverlämnandet

De båda ledarna sade att en koalition var det bästa sättet att hedra det historiskt fredliga maktöverlämnande som valet innebar. Frågan är dock om det var ett maktövertagande, eller om det är en skenmanöver från den omtvistade ex-presidenten, som fortfarande försöker klamra sig fast vid makten.

I februari fick Kabila ledarna för partialliansen FCC att skriva under en försäkran om lojalitet mot honom.

Onsdagens uttalande kommer efter att Tshisekedi under ett besök i Namibia förra veckan klagat på att inte kunnat få majoritet i parlamentet för sin tänkte premiärminister.

– Som den president jag är kommer jag inte acceptera att vara en president som regerar men inte styr landet, sade han då.

Omstridd seger

Tshisekedi blev i valet vid årsskiftet den första ledaren som kommit till makten i landet efter ett val sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien 1960. Men hans seger är fortfarande omstridd.

Valets tvåa, Martin Fayulu, sade på onsdagen att han vägrar inta sin plats som parlamentsledamot.

– Jag är den valde presidenten och det är vad jag anser mig vara. Jag kan inte var både president och parlamentsledamot, säger han.

"Valkupp"

Fayulu fick officiellt 34,8 procent av rösterna, mot Tshisekedis 38,5 procent och har beskrivit resultatet som en valkupp. Redan innan rösträkningen var klar anklagades Tshisekedi för att bakom kulisserna ha ingått ett avtal med Kabila, för att stänga ute andra kandidater.

Valresultatet överklagades till landets författningsdomstol, som dock fastställde resultatet. Fayulu, som anser att valkommissionen fabricerat resultatet, har bett Afrikanska unionen att den ska tillsätta en särskild utredning som granskar valet.