Här dyker en ubåt upp – så ska du tänka om du ser en

Försvarsmakten ber om tips och bilder

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-03-25

Säkerhetsläget har försämrats och Försvarsmakten vill ha tips om misstänkta observationer.

Nyligen syntes en ubåt i närheten av en badplats vid Kalmarsund.

– I det här fallet var det vår egna ubåt som fångades på bild. Vi säger aldrig vad våra ubåtar gör – bara att de finns, säger Anja Reimers, kommunikatör för Försvarsmaktens marinstab.

Sent på onsdagseftermiddagen dök en ubåt upp i Kalmarsund. Ubåten sågs till i närheten av en badplats i sundet innan den gick ned under ytan igen.

En kvinna som hann fånga den på bild säger att hon bara såg den en kort stund innan den försvann.

– Det första jag kände var oro och jag funderade på vad det var för ubåt och om det var en svensk, säger hon.

När hon kom hem mejlade hon försvarsmakten och informerade om vad hon hade sett.

– Tanken på ubåten har kommit lite då och då sedan jag såg den, fortsätter hon.

Tipsen har ökat senaste tiden

Enligt Anja Reimers, kommunikatör för Försvarsmaktens marinstab, är det Försvarsmaktens ubåt som setts till utanför Kalmar.

Men den senaste tiden har antalet tips om ubåtar och liknande iakttagelser i Sverige ökat, och Anja Reimers säger att Försvarsmakten tacksamt tar emot uppgifter om ubåtar och fartyg som dyker upp till havs.

– Vi blir glada om vi får in bilder och tips från exempelvis skärgården. Vi kollar då upp platsen där, i det här fallet ubåten setts till, vad som finns där och om det verkar märkligt. I det här fallet var det vår egna ubåt som fångades på bild, säger hon.

Tipsen kan skickas in via Försvarsmaktens hemsida.

Vart ubåten utanför Kalmar var på väg vill hon däremot inte svara på.

– Vi kommenterar aldrig vad våra ubåtar gör, vart de ska eller vad de gör. De är ute på övningar och gör olika saker hela tiden, men vi säger aldrig vad de gör – bara att de finns.

Vid 18-tiden i onsdags sågs en ubåt utanför en badplats i Kalmarsund.

Kolla om den har svensk flagg

Det försämrade säkerhetsläget i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina har gjort att Försvarsmakten ändrat sin bedömning om hotbilden mot Sverige.

Ett väpnat angrepp kan inte längre uteslutas och nyligen bad Försvarsmakten allmänheten om hjälp med att rapportera in iakttagelser. Bland annat uppmanas öbor i Stockholms skärgård att hålla utkik efter periskop eller onaturliga svallvågor.

Anders Larsson, kommendörkapten vid Försvarshögskolan, säger att det inte är konstigt att ubåtar ibland dyker upp i sund och skärgårdar vid Sveriges kust.

– Att svenska ubåtar går i ytläge nära kusten eller i skärgården är en säkerhetsåtgärd för att förhindra kollisioner. Om de övar i skärgården eller nära kusten brukar de områdena spärras av, säger han.

Då bör du höra av dig

Om du ser en ubåt som går i fullt ytläge och du ser att den har en svensk flagga behöver du inte kontakta Försvarsmakten, fortsätter han.

– Ser du däremot bara en del av ubåten och är osäker på vilken nationalitet den tillhör bör du höra av dig. I de allra flesta fallen är ubåtarna som syns till i Sverige våra egna – men det finns alltid en teoretisk möjlighet att det inte är en svensk, och då bör man notera tiden och platsen där den dykt upp, säger han.

Däremot bör man inte sprida bilder som visar vad Försvarsmakten gör i realtid. Jimmie Adamsson, kommunikatör vid marinen, säger att de uppskattar om man kan vänta några timmar innan man publicerar eller sprider information som visar var Försvarsmakten befinner sig eller vad de gör.

– Vi kan inte och ska inte ha några synpunkter på vad media och privatpersoner gör. Men vi är tacksamma om man inte lägger upp saker som händer i realtid, för det gör det svårare för andra att lägga pussel, säger Jimmie Adamsson.

Följ ämnen i artikeln