Mystiska dödsfallen på paradisön Koh Tao

Foto: COLOURBOX och PRIVAT
NYHETER

Kristallklart vatten. Vajande palmer. Ett paradis för fridykare.

Koh Tao är en av Thailands få genuina öar fri från turisthorder – och kriminalitet och korruption.

Eller?

Inom loppet av tre år har åtta turister dött, den senaste så sent som i april 2017.

Självmord och olyckor, hävdar myndigheterna.

Men de många märkliga omständigheter gör att frågetecknen hopar sig.

Det är ett av världens få genuina paradis, med kristallklart vatten, vajande palmer och ett slappt ö-liv där man tar dagen som den kommer. Trots att grannöarna sen länge förvandlats till exploaterade turistparadis, lyser här allt vad krimskrams och Bamseklubbar heter med sin frånvaro.

Men under senare år har idylliska thailändska Koh Tao – eller Turtle island som den också kallas på grund av de många havssköldpaddorna som bor på ön – förvandlats till en mardröm. I dag kallas den i stället Dödens ö.

Här brukade cirka 2 000 utländska turister, framför allt backpackers i jakt på äventyr, leva sida vid sida med den lilla gröna öns cirka 2 500 thailändska invånare. Men efter två bestialiska mord och flera mystiska olyckor och självmord under de senaste tre åren, ifrågasätter nu fler och fler vad det är som egentligen pågår när solen gått ner.

Rykten om maffiametoder

De flesta lokalinvånarna på ön driver gästhus, restauranger och dykföretag, men hur laglydiga dessa är, är oklart. Det ryktas bland annat om att ett par rika familjer styr ön med järnhand, skriver tidningen The Sun. Lokalbor uppger att familjerna har polisen lindade runt lillfingret och att hot är vardag.

– När man bott där ett tag börjar man slå dövörat till vad gäller ganska skumma grejer, säger 30-åriga Mike Earley till tidningen Time.

Han bodde på ön i sex månader och lärde sig att inte ifrågasätta lokalinvånarna. Det kan nämligen leda till frågor från myndigheterna, vilket i sin tur kan leda till frågor om visum och annan dokumentation.
– Man vill inte gå miste om sin tid i paradiset – det är billigt, det är fint boende och det är väldigt enkelt att ignorera vad som pågår, säger Earley.

Turister hittades mördade

Mordet på de två brittiska turisterna David Miller och Hannah Witheridge på Koh Tao 2014 kom som en chock. Till BBC sa polisen på ön att gärningsmannen omöjligt kunde vara thailändare. I stället riktade man in sig på öns burmesiska gästarbetare, sedan andra turister och sedan burmeser igen – innan man hittade två utländska gärningsmän som dömdes till döden för morden. De har överklagat domen, och hävdar att de erkände efter tortyrliknande förhör.

Men i stället för att återgå till att vara paradiset på jorden har Koh Tao fortsatt plågas av ond bråd död.

I år hittades belgiska Elise Dallemagne, 30, hängande i ett träd och ytterligare fem personer har under de tre senaste åren mist livet under mystiska omständigheter.

Här är dödsfallen som färgat Koh Taos vita stränder blodröda.

Under tre år har åtta turister hittats döda. Här är deras historier.
Under tre år har åtta turister hittats döda. Här är deras historier.

2017: Elise Dallemagne

Elise Dallemagne hittades hängd i ett träd, men omständigheterna kring hennes död är oklara.
Foto: PRIVAT
Elise Dallemagne hittades hängd i ett träd, men omständigheterna kring hennes död är oklara.

Den senaste att gå en mystisk död till mötes är belgiska Elise Dallemagne, 30.

Hon hittades död den 28 april i år, hängande i ett träd.

Enligt polisen tog hon livet av sig men hennes mamma menar att något inte stämmer.

I två år hade Elise Dallemagne rest runt i Thailand och i omgångar bott på ett yoga- och tantracenter på populära partyön Koh Phangan, skriver tidningen Mirror. Elise var med i sekten Sathya Sai Baba som tror på att varje individ är gudomlig, och praktiserar meditation.

Den 17 april ringer Elise sin mamma Michele van Egten och två dagar senare tar hon färjan mot fastlandet för att åka hem. Men av oklar anledning kliver hon av på Koh Tao och checkar enligt sin mamma in på Triple B Bungalows under namnet Elise Dubuis. Samma kväll brinner tre av hotellets bambuhyddor ner – inklusive Elises.

Hittas hängd

Hon flyr till Poseidon Resort i Tanote Bay där hon bokar ett rum och bokar om sitt flyg. Sen lämnar hon hotellet och köper en biljett till en färja som ska ta henne till Bangkok och flygplatsen den 24 april.

Det är det sista livstecknet.

Åtta dagar senare lägger invånare på ön märke till hur en varan verkar vandra av och an in i djungeln. När de undersöker platsen hittar de Elise hängande i ett träd, hennes kropp halvt uppäten av ödlor. Hon identifieras med hjälp av tandkort och gamla röntgenbilder.

Till Michele van Egten säger polisen att Elise tagit livet av sig tre dagar tidigare. Men inget avskedsbrev hittas. Elises mobiltelefon som ska ha legat vid kroppen har dessutom försvunnit och hennes bagage anländer till fastlandet på båten hon skulle ha tagit.

Obduktionen visar att Elise dött av kvävning till följd av ett rep runt hennes hals.

Men enligt mamma Michele fanns inget som tydde på att Elise mådde dåligt. Hon menar att polisen knappt utrett hennes dotters sista dagar i livet. Hon har inte fått se obduktionsrapporten och ingen vet var Elise skulle ha fått tag i repet hon hängde sig i.

I hotelliggaren där Elise skrivit in sitt namn har hon korsat över sitt efternamn och i stället skrivit in Dubuis, skriver tidningen Daily Mail.

Misstänker mord

I juli släpps så en bild från en övervakningskamera som sägs föreställa Elise Dallemagne kvällen hon dog, tagen några hundra meter från platsen där hon hittades.

Men enligt hennes mamma är kvinnan på bilden för stor för att vara Elise och promenerar inte på samma sätt.

Nu vädjar Michele om att dotterns död ska utredas på nytt och anklagar enligt belgiska tidningen Der Farang polisen för att mörka sanningen – att Elise blev mördad.

– Vi kan acceptera självmord om det finns bevis som stöder det. Men hittills finns det bara bevis på det motsatta. Som föräldrar behöver vi veta vad som hände.

Enligt thailändsk polis har en andra obduktion genomförts som överensstämmer med den första.

2017: Valentina Novozhenova

Ryska Valentina Novozhenova är fortfarande försvunnen.
Foto: PRIVAT
Ryska Valentina Novozhenova är fortfarande försvunnen.

I februari 2017 försvann ryska turisten Valentina Novozhenova från sitt hostell på Koh Tao.
När Valentina som åkt till paradisön för att fridyka, aldrig checkade ut, genomsökte man hennes rum och hittade hennes mobil, pass och kamera.
Det sista livstecknet är bilder från en övervakningskamera tagna tidigt på morgonen den 15 februari. Enligt polisen skulle hon bege sig ut för att dyka när hon försvann.
I mars hittade man en box med ben, vävnad och dykarutrustning på botten av havet utanför Koh Tao, men man kunde fastslå att det inte var Valentina.
Tre veckor efter försvinnandet blåstes sökningarna av och ryskan är fortsatt försvunnen.

2016: Luke Miller

Luke Millers familj vägrade acceptera att han drunknat.
Foto: PRIVAT
Luke Millers familj vägrade acceptera att han drunknat.

Britten Luke Miller, 26, hittades död i en swimmingpool på Sunset bar på stranden Sairee på Koh Tao i januari 2016.
Miller reste till Thailand över jul tillsammans med en vän, och på nyår uppdaterade han sin Facebook: ”Kan ärligt säga att det här nyåret lever jag min dröm”.
Åtta dagar senare hittade hotellpersonal Miller död och obduktionen visade att han drunknat, och hade skador på huvudet. Lukes familj godtog dock inte rapporten utan menade att det fanns för många frågetecken kring hans död, skriver Mirror. Till exempel såg säkerhetsvakter som patrullerade området inte Luke i poolen, när de passerade vid 5.30-tiden på morgonen. Två timmar senare upptäckte man kroppen.
I juni 2017 fastslog en andra obduktion att det inte fanns något som tydde på att Luke skulle ha blivit mördad.

2015: Christina Annesley

Christina Annesley var sjuk när hon anlände till paradisön och hittades död kort därefter.
Foto: PRIVAT
Christina Annesley var sjuk när hon anlände till paradisön och hittades död kort därefter.

En dödlig kombination av antibiotika och alkohol sägs ligga bakom 23-åriga Christina Annesleys död. Londonbon hade precis anlänt till Koh Tao när hon hittades död i januari 2015. Enligt hennes föräldrar gjordes ingen toxikologisk undersökning för att bevisa om nivån av medicin, eller kombinationen alkohol och medicin, var dödlig. Christinas pappa var även tvungen att själv söka upp en man som syntes lämna hennes lägenhet timmar innan hon hittades död, trots att polisen visste vem mannen var.

2015: Dimitri Povse

Fransmannen Dimitri Povse, 29, hittades hängd i en bungalow på nyårsdagen 2015. Dödsorsaken fastställdes som självmord – trots att Povses händer var bakbundna.
Enligt Charnkanit Krittiya Suriyamanee, professor i kriminologi, var han så berusad att han omöjligtvis hade kunnat knyta en tillräckligt hård knut för att hänga sig. Dessutom fann man blåmärken enbart på hans vrister, inte runt hans hals.

2014: Hannah Witheridge och David Miller

Hanna Witheridge och David Miller hittades ihjälslagna på en strand. Hanna hade våldtagits.
Foto: EPA
Hanna Witheridge och David Miller hittades ihjälslagna på en strand. Hanna hade våldtagits.
Kropparna efter de unga brittiska turisterna hittades på en strand på Koh Tao.
Foto: AP
Kropparna efter de unga brittiska turisterna hittades på en strand på Koh Tao.

I september 2014 hittas brittiska turisterna Hannah Witheridge, 23, och David Miller, 24, ihjälslagna på stranden på Koh Tao. Hannah har våldtagits och båda har dött till följd av våld mot huvudet, skriver Mirror. Paret har träffats på ön där de bodde på samma hotell; det var dit de var på väg när de kallblodigt mördades.
Tidigt går polisen ut med att det omöjligt kan vara thailändare som genomfört ett så brutalt dåd. I stället letar man efter gärningsmän bland de burmesiska gästarbetare som bor på ön. När det inte leder någon vart säger man att motivet var svartsjuka och att två utländska turister mördat paret. I slutändan grips två burmeser – Zaw Lin och Wai Phyo – som erkänner och döms till döden. Bland bevisen finns DNA från cigarettfimpar, en kondom och det döda paret.
Men de båda männen drar senare tillbaka sina erkännanden och anklagar polisen för att ha torterat dem. Enligt deras advokat stämmer inte heller DNA hittat på vapnet – en trädgårdshacka – med de båda männen.
I mars i år förlorade Lin och Phyo ett överklagande mot dödsdomen.

Dagarna efter morden hölls en minnesceremoni för Hannah och David.
Foto: AFP
Dagarna efter morden hölls en minnesceremoni för Hannah och David.

2014: Nick Pearson

Nick Pearson
Foto: PRIVAT
Nick Pearson

På nyårsdagen 2014 hittade man britten Nick Pearson, 25, död i havet utanför Koh Tao. Enligt polisen föll han 15 meter och drunknade, medan hans föräldrar tror att han mördades.
I en dokumentär varnar Pearsons mamma föräldrar från att låta sina barn åka till ”Dödens ö”, skriver Mirror.
– Jag skulle vilja säga till dem att göra allt i sin makt för att hindra barnen från att åka. Det är farligt.