JO kritiserar polischef – kränkte yttrandefrihet

Amanda Åström/TT

Uppdaterad 2024-02-23 | Publicerad 2024-02-22

JO kritiserar en polischef för att ha kränkt en polisanställds yttrandefrihet. Arkivbild

En polisanställd kallades till samtal med sin chef efter publiceringen av en debattartikel. Nu kritiserar JO polisen för att ha kränkt den anställdes yttrandefrihet.

Det var i början på 2023 som en polisanställd skrev en debattartikel i Polistidningen där hen kritiserade chefskulturen inom myndigheten. Efter publiceringen blev den anställde kallad till ett så kallat ”medvetandegörande samtal” med sin chef, skriver Justitieombudsmannen (JO) i ett pressmeddelande.

Syftet med ett sådant samtal är enligt Polismyndigheten att ta reda på orsakerna till misskötsamhet och tydliggöra framtida krav på den anställda.

Under samtalet uttryckte sig lokalpolisområdeschefen negativt om publiceringen, vilket fick den anställda att kontakta JO.

Polischefen kritiseras nu av JO för att ha kränkt den polisanställdes yttrandefrihet.

”En arbetsgivare kan söka dialog med anställda om deras kritik mot verksamheten och bemöta sakinnehållet. Men det är avgörande att stanna vid just det när en anställd har använt sin yttrandefrihet. Lokalområdespolischefen har i detta fall gått längre än vad som är tillåtet”, säger JO Per Lennerbrant.

Följ ämnen i artikeln