Ny lön för myndighetschefer – Thornberg får mest

TT

Publicerad 2023-06-17

Rikspolischef Anders Thornberg leder även i år löneligan bland myndighetschefer. Arkivbild.

För andra året i rad toppar rikspolischef Anders Thornberg listan över landets bäst betalda myndighetschefer. Med en lön på 179 900 kronor har hans månadsinkomst ökat med 1,75 procent jämfört med förra året.

Även Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg, överbefälhavare Micael Bydén och Skattverkets generaldirektör Katrin Westling Palm kan inkassera en månadslön på mer än 170 000 kronor, visar en kartläggning som Altinget gjort.

Som helhet får cheferna för våra statliga myndigheter en löneökning på 1,8 procent, vilket är samma genomsnittliga ökning som förra året. Den som lyckats bäst i sin löneförhandling är Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia. Hennes lön har ökat med 5,88 procent, vilket är den största löneökningen procentuellt sett.

Sämst av alla tjänar direktören för Överklagandenämnden för studiestöd, Robert Dalman, med en månadslön på 86 800 kronor.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin, som tvingas lämna sitt uppdrag, får ingen löneökning alls. Det får däremot Migrationsverkets avgående chef Mikael Ribbenvik, vars lön ökar från 143 700 till 146 200 kronor.

De nya lönerna gäller retroaktivt från och med den 1 oktober 2022.