Livsviktigt akutläkemedel riskerar att ta slut

Hanna Odelfors/TT

Uppdaterad 2024-01-17 | Publicerad 2024-01-16

Läkemedel som kan förhindra allvarliga skador vid paracetamolförgiftning kan ta slut till sommaren om användningen fortsätter som nu. Arkivbild.

Det enda läkemedel som fungerar som motgift vid akut förgiftning med paracetamol riskerar att ta slut till sommaren.

– Det skulle vara oerhört allvarligt, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Vid akut förgiftning med paracetamol finns bara ett läkemedel att tillgå som motgift. Men det riskerar nu att ta slut till sommaren, varnar Läkemedelsverket.

– Om användningen fortsätter så som den sett ut tidigare så är risken väldigt stor, säger Veronica Arthurson, direktör på myndigheten.

Läkemedlet, kallat acetylcystein, behövs vid paracetamolförgiftning för att förhindra svåra leverskador som i värsta fall kan leda till döden, framhåller Veronica Arthurson.

– Det förhindrar leverskada som annars kan vara väldigt allvarlig och leda till cirkulationssvikt och död, eller att man exempelvis behöver göra en levertransplantation. Därför är det oerhört viktigt att dessa patienter får acetylcystein.

Vädjar till läkarna

Varje år är Giftinformationscentralen inkopplad i drygt 2 000 sjukhusfall som gäller paracetamolförgiftning, men sannolikt inträffar betydligt fler fall än så.

Orsaken till den hotande bristen är minskad produktionskapacitet hos tillverkaren.

Läkemedlet är även godkänt vid luftrörskatarr, kroniskt torra ögon och cystisk fibros. Men för dessa patienter är behovet inte lika kritiskt, enligt Läkemedelsverket.

Nu vädjar myndigheten att läkare inte skriver ut acetylcystein vid luftrörskatarr och cystisk fibros – och att patienter inte hämtar ut läkemedlet även om de har giltiga recept.

– Vi vädjar att man låter bli till dess att produktionen är i gång igen, säger Arthurson, som menar att läkemedlet kommer att räcka om det sparas till de prioriterade grupperna.

Hopp om snar lösning

Uppmaningen gäller dock bara acetylcystein som lösning och inte brustabletter. Och vid svårare fall av cystisk fibros ska läkemedlet fortsätta att användas.

För övriga patienter rekommenderas i stället koksaltlösning vid behov av slemlösande behandling.

– Bedömningen är att det är säkert att använda, säger Veronica Arthurson.

Den minskade produktionen hos tillverkaren bedöms pågå året ut. Men förhoppningen är att det statligt ägda företaget APL ska börja producera acetylcystein.

– Vi hoppas att de kan komma i gång i mars, så det är relativt snart. Då skulle läkemedlet kunna användas normalt igen, säger Veronica Arthurson.

Följ ämnen i artikeln