Läkemedelsverket varnar för falska fillers

Publicerad 2022-10-20

Falska så kallade ”fillers” kan orsaka infektioner, allergiska reaktioner och knölar.

Flera fall av förfalskade produkter har nu hittats i Sverige.

Läkemedelsverket uppmanar de som använder sig av fillers att vara försiktiga.

Trenden att använda fillers har gått stadigt uppåt de senaste åren. Materialet, ofta hyaluronsyra, förs in under huden med kanyler. Syftet är att fylla ut och släta ut, för att på så sätt få ett yngre, piggare och fräschare utseende.

Förfalskade fillersprodukter har hittats i Sverige. Arkivbild.

I takt med den ökade efterfrågan har antalet behandlare exploderat och priserna för behandlingen sjunkit kraftigt. Något som också ökat förekomsten av förfalskade produkter.

Användningen av de förfalskade produkterna innebär säkerhetsrisker då man inte vet vad de egentligen innehåller, och om produkterna och kanylerna är sterila.

Fynd vid gränsen

Läkemedelsverket har tillsammans med Tullverket gjort stickprover vid den svenska gränsen. Man har då gjort hittat förfalskade fillersmaterial.

Det är oklart i vilken omfattning de falska produkterna finns på marknaden.

– Det finns en nätförsäljning där de förekommer, men de kan också förekomma på kliniker och salonger som erbjuder den här typen av behandling, säger Camilla Bysell, gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Varning för billiga behandlingar

Läkemedelsverket råder privatpersoner att inte köpa fillers på nätet, utan istället gå till en klinik där det finns behörig personal.

– Sen ska man vara lite misstänksam. Är det så att det är en fillerbehandling som är väldigt billig, ovanligt billig, då kanske man bör dra öronen åt sig lite grand, det kanske skulle kunna bero på att man gjort avkall på säkerheten på just den här produkten, säger Camilla Bysell.

Hon uppmanar även kliniker och salonger att se till att de köper sina produkter från de leverantörer som utsetts av tillverkarna.

Personer som vill ta reda på om en produkt är förfalskad eller inte kan höra av sig till tillverkaren, tipsar Bysell.

GRANSKNING: Aftonbladets 200 sekunder om fillerskaoset