Kritik mot bostadsprojekt: Löser väldigt små situationer

Publicerad 2019-12-09

Marléne Engström och Kalle Söderberg.

Byggprojektet Mallbo har börjat rulla igång.

Från vänsterhåll kritiseras dock bostadslösningen.

– Det löser väldigt, väldigt små akuta situationer, säger Kalle Söderberg, medlem i Allt åt alla Malmö.

– Vi behöver verkligen göra någonting och parallellt driva en politik där de stora systemen lyfts fram i bostadsbyggande, säger kommunala bolotsen Marléne Engström.

Projektet Mallbo innebär att det kommer byggas tre fastigheter för Malmöbor med lägre inkomst. Det genomförs av kommunen i samarbete med olika aktörer på bostadsmarknaden. Husen kommer att byggas på olika platser i staden och riktar sig i hög utsträckning till hemlösa barnfamiljer som i dag är hänvisade till socialtjänsten.

– Vi kommer gå ut med ett hus i taget gällande markanvisning. Förhoppningsvis kan vi släppa det första innan jul och lite längre fram hoppas vi ha en aktör på banan under våren, säger Marléne Engström, bolots vid Malmö stad.

Någon tidsplan i övrigt vill hon däremot inte offentliggöra, då projekten befinner sig i olika faser.

– Internt har arbetet satt igång med de andra projekten men det finns ännu inga detaljplaner, tyvärr är det ett ganska långt arbete. Det är den eviga nackdelen. Ibland önskar man att bara kunde bygga snabbt men det finns olika processer att ta hänsyn till och hantera.

Majoritet är positiva

I en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Skanska, vilken Svensk Byggtidning hänvisar till, är en majoritet positiva till enklare hyresrätter. Av de tillfrågade tycker nämligen 57 procent att ”bygga fler billiga hyresrätter med enklare standard” är den bästa lösningen för att korta bostadsköerna i landets storstäder.

– Från staden, politiken, fastighetsägare, organisationer och aktörer känner vi att något måste göras. Vi behöver en större bredd på nyproducerade bostäder, säger Engström och fortsätter:

– Det är den eviga frågan hur man ska göra och det har varit fram och tillbaka inom bostadspolitiken i väldigt, väldigt många år. Vi försöker tillsammans säga ”Okej, vi prövar någonting”. Det är bättre att testa och se var vi landar än att bara konstatera att det behövs.

Vänsterorganisationen Allt åt alla Malmö anser däremot att projekt likt Mallbo är fel väg att gå, vilket de nyligen uttryckte i en debattartikel i Aftonbladet.

En Sifo-undersökning visar att många är positivt inställda till enklare hyresrätter.

”Är inte den stora lösningen”

– Det handlar egentligen inte om att vi är emot att det skapas billigare bostäder. Men vi är emot att man använder det alibit för att bostadsmarknaden ska fortsätta exakt som i dag, säger Kalle Söderberg, medlem i Allt åt alla Malmö.

Organisationen menar att det finns strukturella problem på bostadsmarknaden som projekt likt Mallbo inte råder någon bot på. Istället menar man att lösningar med enklare hyresrätter bara är till för att rädda tid - och att man då flyttar fram de problem som finns.

– Det löser väldigt, väldigt små akuta situationer - vilket i förlängningen legitimerar mer strukturella problem, säger Kalle Söderberg.

Marléne Engström menar att man måste kombinera problemlösning med att bygga nya bostäder.

– Vi tänker såklart inte att Mallbo är den stora lösningen på alla problem på bostadsmarknaden. Men vi behöver verkligen göra någonting och parallellt driva en politik där de stora systemen lyfts fram i bostadsbyggande - vad gäller finansiering, skatt och momslagstiftning.

Propagerar för allmännytta

– Det är inget man löser i en handvändning. Men med de verktyg vi äger i staden, och som aktörer just nu, så ska vi göra vad vi kan inom de ramar vi har och strecka oss så långt vi kan - och under tiden jobba med de stora frågorna.

Allt åt alla Malmö menar istället att Sverige måste återgå till att arbeta som man gjorde förr, och pekar på miljonprogrammet vars grundtanke att lösa bostadsbristen i stort och förhindra spekulation på bostadsmarknaden.

– Det finns ingen annan lösning än en aggressiv allmännytta. Då fungerar det inte som med andra privata ägare utan man ser helt utifrån de behov som finns och har inte som krav att vara affärsmässigt drivna. Ett enskilt uppdrag som kan tillgodose befolkningen med bostäder, säger Söderberg.