Rysk oppositionsledare fälld för ärekränkning

avTT

Publicerad:
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms att betala stort skadestånd för ärekränkning till ett ryskt bolag.Ägaren sägs stå president Vladimir Putin nära.

En rysk domstol har dömt oppositionsledarna Aleksej Navalnyj och Ljubov Sobol att betala omkring 88 miljoner rubel (drygt 13 miljoner kronor) i skadestånd i ett ärekränkningsmål.

Bolaget som enligt domstolen ärekränktes ägs av Jevgenyj Prigozjin. Han står president Vladimir Putin nära och är uppsatt på USA:s sanktionslista.

I februari publicerade Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK en rapport om ett av Prigozjins bolag som levererar skolmat. Enligt FBK var maten undermålig, uppgiften kom bland annat från en före detta anställd.

Domstolen beslutar att FBK, Navalnyj och Sobol, en advokat som förbjöds att ställa upp i senaste lokalvalet i Moskva, ska betala omkring 29 miljoner rubel vardera.

"De förgiftade barn i skolor och förskolor. Fall av dysenteri är belagda. Men det är vi som ska betala" skrev Navalnyj på Instagram på måndagen.

Navalnyj väcker Kremls vrede. Han var bland annat ledande i att organisera regeringskritiska protester i somras och har avtjänat fängelsestraff för sitt agerande.

Hans oppositionella rörelse har utsatts för myndigheternas bevakning. I flera samordnade tillslag har rysk polis genomfört husrannsakningar hos Navalnyjs anhängare.

Tillslagen sägs vara en del av myndigheternas utredning av FBK som misstänks för penningtvätt.

Publicerad: