Brexit får vänta – liksom nyval

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-10-28

Den 31 januari 2020 är nu nästa datum för brexit.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hoppas slippa fler förseningar och vädjar om ett snabbt nyval.

De 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel tog ett snabbt beslut på måndagsmorgonen.

"EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur", skrev EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

– Jag är nöjd över att beslutet har tagits, sade chefsförhandlaren Michel Barnier till bland andra tv-kanalen Sky News i en kort kommentar efter mötet.

Måste acceptera

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart brexitprocessen. Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

Premiärminister Johnson tycker enligt en talesman att Storbritannien fortfarande borde lämna redan den 31 oktober – men har samtidigt i ett svarsbrev till EU bekräftat att landet går med på den föreslagna förlängningen.

I brevet uttalar han också sin förhoppning om att EU-länderna ska göra klart för alla att det inte blir några fler förlängningar.

Ny kommissionär

EU-länderna betonar också i sitt beslut att EU inte tänker göra några nya omförhandlingar av brexitavtalet. Dessutom påminns Storbritannien om att så länge landet är kvar i EU så har man fullständiga rättigheter och skyldigheter – "inklusive skyldigheten att föreslå en kandidat till EU-kommissionen".

Boris Johnson har annars lovat att inte nominera någon till den tillträdande EU-kommissionen, i hopp om att britterna ska ha lämnat EU innan kommissionen tillträder.

Om inte ett utträde kan ordnas redan före den sista november måste dock en kommissionär föras fram, då tyska Ursula von der Leyen och hennes nya kommission väntas börja jobba från den 1 december.

Nyval väntar?

Brexitbollen är nu tillbaka till London där premiärministern försöker få till ett snabbt nyval, helst till den 12 december.

– Runt om i landet anses det att det här parlamentet har gjort sitt. Vi måste ha ett val nu. Vi kan inte fortsätta med de här oändliga förseningarna, sade Johnson i underhuset.

Som väntat fick han dock inte tillräckligt stöd på måndagskvällen då bara 299 ledamöter röstade för ett nyval i enlighet med en lag från 2011.

Ett nytt förslag är emellertid redan på väg, där Johnson hoppas kringgå 2011-lagen och i så fall endast behöver enkel majoritet.

– På något sätt måste vi ta oss fram mot ett nyval, sade Johnson, som räknar med att under tisdagen få med sig åtminstone Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet (SNP).

Även det största oppositionspartiet Labour har gjort vissa öppningar. Oppositionen vill dock att valet hålls redan den 9 december, för att inte riskera att en stor mängd universitetsstudenter missar valet på grund av terminsslutet.

Möts för jul

Om Johnson får till ett nyval hoppas han att nästa parlament ska kunna samlas redan före jul- och nyårshelgen, senast den 23 december.

Landets EU-vänner hoppas under tiden att den nya förlängningen ska ge utrymme för en ny folkomröstning om brexit.

"Goda nyheter. Nu när den omedelbara risken för ett katastrofalt utträde utan avtal är borta så är det dags att låta den brittiska allmänheten få sista ordet om brexit", skrev Londons Labour-borgmästare Sadiq Khan på Twitter.