Parlamentet sa nej – till allt

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-03-27

Parlamentsledamöterna röstade om åtta alternativ till brexit.

De sa nej till alla.

Sedan utbröt kaos i kammaren.

Brexit-dramat i Storbritannien fortsätter. Theresa May bestämde sig i måndags för att inte lägga fram sitt brexit-avtal för en tredje omröstning i parlamentet, åtminstone så länge hon inte tror sig kunna få igenom det.

I stället tog parlamentet kontroll över brexit. Talmannen John Bercow valde ut åtta förslag för vägledande omröstning bland ledamöterna och strax efter 22.30 på onsdagskvällen redovisade han resultatet:

Det blev nej – till allt.

Sedan utbröt kaos i parlamentet med höjda röster, talare som avbröts och inget tydligt besked om vad som händer nu.

Ordbråk mellan McLoughlin och Bercow

Toryledamoten Patrick McLoughlin – före detta chefsinpiskare i underhuset (ungefärligen motsvarande gruppledare) – tog ordet och bröstade upp sig mot talmannen. Bercow hade tidigare under dagen upprepat sin princip om ”no repeat votes” kring Theresa Mays avtal, alltså att det inte ska röstas om det igen.

Nu undrade McLoughlin retoriskt om det betyder att även de åtta förslagen inte ska tas upp i parlamentet på nytt. Bercow nekade och sa att det ”är en tvåstegsprocess”. Då försökte Patrick McLoughlin ta ordet igen, men avbröts av Bercow och flera ledamöter skrek högt i salen.

”Det känns som om Bercow håller på att förlora kontrollen över underhuset, men till sist återfår han den och säger att han inte tänker låta sig skrämmas av McLoughlin”, skrev The Guardian i sin liverapportering.

Anna Soubry fick sätta sig flera gånger

Ledamoten Anna Soubry lämnade Tories i februari och gick över till The Indenpendent Group som består av avhoppande EU-förespråkare från flera partier. Hon blev efter omröstningen utbuad och fick sätta sig flera gånger medan kammaren fylldes av skrik.

De förslag som trots allt var närmast en majoritet – och som båda fick fler röster än Theresa Mays brexit-deal med EU – var förslagen om tullunion med EU och att ett utträdesavtal ska tas till ny folkomröstning.

Det tog också Anna Soubry fasta på när hon väl talade:

– Det här är en tvåstegsprocess. I dag handlade om att se var det största stödet kan finnas. Tullunion-förslaget fick 264 röster och störst av allt var ”Peoples vote” (förslaget om att folk ska rösta om utträdesavtalet).

– Vi fortsätter på måndag för att hitta en kompromiss. Det börjar bli allt mer tydligt att premiärministerns deal behöver gå tillbaka till folket.

”Nej, nej, nej. Slöseri med tid!”

Tory-ledamoten Oliver Letwin, som var en av förespråkarna bakom kvällens röstningsdrama, sa även han att det kommer en ny chans till fler vägledande omröstningar på måndag, något som enligt BBC fick stöd av talmannen John Bercow.

Det möttes med skrik i underhuset, bland annat av partikamraten James Gray två stolar bort:

– Nej, nej, nej. Slöseri med tid. Löjligt slöseri med tid.

Tidigare under onsdagen meddelade Theresa May att hon är beredd att avgå som premiärminister om parlamentet röstar igenom hennes brexit-avtal. Det anses öka möjligheten är att det trots allt blir en tredje omröstning om saken i underhuset senare i veckan, uppger BBC i en analys.

Samtidigt försvåras det av att nordirländska DUP – vars stöd Mays regering vilat på – fortsätter säga nej. Talman Bercow upprepade dessutom under onsdagen att han inte vill se en ny omröstning utan ”betydande ändringar” i avtalet.

Parlamentet röstar för hur – och om – man ska lämna EU.

  • 27 mars 2019

    Tack för att ni som enda svenska media visar parlamentets debatt live

    A.Widén

    Hans Österman
  • Hans Österman
    27 mars 2019

    Tack för att ni följde med i liverapporteringen. Följ den fortsätta händelseutvecklingen i artiklar på Aftonbladet under kvällen och natten.

  • Hans Österman
    27 mars 2019
    Unsupported content item type:tweet

  • Hans Österman
    27 mars 2019
    Unsupported content item type:tweet

  • Hans Österman
    27 mars 2019

    Det är oklart vad som händer nu. Talmannens försök att låta parlamentet ta Brexit-processen framåt har i alla fall inte givit något klart besked.