Åklagare yrkar på 12 års fängelse för läkare

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-04-09

Läkaren som står anklagad för flera fall av sexuella övergrepp, bland annat mot ett femtiotal barn, i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

12 års fängelse. Det är vad åklagaren yrkar på för den 29-årige läkaren som stått åtalad för sexualbrott mot ett 50-tal barn på flera vårdinrättningar i Sverige.

För hårt, tycker mannens advokat, som anser att det finns omständigheter som bör sänka straffvärdet.

Tingsrätten har sedan tidigare bedömt att det finns tillräcklig bevisning för att läkaren begått "merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott". På den 53:e och sista rättegångsdagen yrkade åklagare Ann Lidén och Leonard Roseneld på att mannan ska dömas till 12 års fängelse.

– Dels är det fråga om fem fall av grov våldtäkt mot barn. Utöver det är det närmare 50 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, därtill ytterligare ett antal brott. Det medför att det samlade straffvärdet för brottsligheten motsvarar 12 års fängelse, säger kammaråklagare Leonard Roseneld.

Undersökte underliv

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts vid undersökningar vid olika vårdinrättningar i Sverige där mannen arbetat. I vissa fall ska han ha penetrerat barnens underliv eller anus. Läkaren ska också ha tittat på och rört vid barnens underliv trots att det inte var medicinskt motiverat, enligt åklagaren.

Mannens advokat Frida Wallin anser inte att det sammantagna straffvärdet för de gärningar som tingsrätten funnit övertygande bevisning för motsvarar 12 års fängelse.

– Vi har en annan uppfattning om hur gärningarna ska rubriceras och vilket straffvärde var och en av gärningarna ska åsättas, säger Wallin.

Kan utvisas

Det finns också omständigheter som gör att straffvärdet bör sänkas, anser advokaten.

– Exempelvis det faktum att vår klient kan komma att utvisas ur landet, men också att han kommer att bli av med sin läkarlegitimation.

Tingsrätten meddelar sin dom den 7 maj.