Regeringen vill införa nya ”talangvisum”

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-02-05

Debattartikeln är undertecknad av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tillsammans med företrädare för MP, C och L.

De omtvistade reglerna för arbetskraftsinvandring ska utredas. Regeringen, C och L vill bland annat se om försörjningskrav ska införas för anhöriga och om så kallat spårbyte ska underlättas.

Moderaterna anser att utredningen inte alls löser problemen.

Partierna som står bakom det så kallade januariavtalet, S, MP, C och L, är överens om att utredningen både ska titta på hur kvalificerad arbetskraft kan lockas till Sverige och hur missbruk av arbetskraftsinvandringen kan kommas åt, skriver de på SvD Debatt.

Tidigare i veckan tog Moderaterna ett initiativ för att försöka köra över regeringen i riksdagen. Orsaken är att M anser att regeringen sölar med att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandringen.

– Jag ser det väl som att de här punkterna fångar, i huvudsak, det som jag såg att Moderaterna gick fram med i måndags. Vill de vara konstruktiva tycker jag att de ska ansluta sig till det här, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om förslagen till utredningsdirektiv.

Men en M-källa säger till TT att flera förslag saknas eller går stick i stäv med vad M vill. Det gäller till exempel frågan om spårbyte, alltså att asylsökande som har fått avslag på sin asylansökan i stället kan ansöka om arbetstillstånd.

– Istället för konkreta förslag så blir det allmänna formuleringar om kartläggningar. Det kommer att ta år innan vi eventuellt ser några skarpa förslag, det duger inte. Vi ser till exempel omfattande fusk i assistansbranschens och jag tycker att man har tillräckligt med underlag för att kunna strypa den möjligheten, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.

Vill förenkla för myndigheter

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att de ska lägga fram ett förslag i riksdagen om direktåtkomst av inkomstuppgifter. Det skulle innebära att Migrationsverket får tillgång till Skatteverkets, Försäkringskassans och Kronofogdens databaser.

Vänsterpartiet, som sagt sig vara öppet för att prata med M om snabbare åtgärder för skärpta regler, uppger att de först vill analysera det regeringen nu kommit med.

"För oss är det centralt i vilken grad förslagen rättar till obalansen i makt som idag finns mellan arbetsgivare och arbetstagare", säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för V, i en skriftlig kommentar.

Underlätta spårbyte

M vill förbjuda spårbyte, men utredningen ska nu ta ställning till hur spårbyten kan underlättas i vissa avseenden, och samtidigt analysera riskerna med ett förändrat regelverk.

"Vi ska ta tillvara på den kompetens som redan finns i landet, bland annat personer som redan har etablerat sig på arbetsmarknaden", skriver partierna bakom utredningen i debattartikeln.

Ett krav på att arbetskraftsinvandrare ska kunna försörja anhöriga som följer med ska utredas. Utredaren ska även undersöka om deltidsanställda utnyttjas, men det finns inget sagt om att ett krav på heltid för arbetstillstånd ska utredas.

Vill utreda "talangvisum"

Januaripartierna vill även utreda ett så kallat talangvisum, en ny grund för uppehållstillstånd för särskilt kompetenta personer som Sverige har ett stort behov av. Dessutom skriver de att problemet med kompetensutvisningar ska lösas, dock utan att gå in på hur det ska gå till.

Att det förekommer fusk och missbruk av det nuvarande systemet med arbetskraftinvandring är partierna överens om.

"Det finns allvarliga problem med missbruk av reglerna och exploatering av arbetskraftsinvandrare, med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Välfärdssystemet missbrukas och alla de företag och människor som följer regelverk drabbas av ojuste konkurrens", skriver bland andra justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i debattartikeln. Därför får utredningen i uppdrag att kartlägga missbruket och föreslå nödvändiga åtgärder.

Delar av utredningen ska redovisas i februari 2021, men slutbetänkandet ska läggas fram i november nästa år.