Gustav Fridolin: Har skapat ett sossemonster

Publicerad 2020-01-15

Gustav Fridolin riktar svidande kritik mot Socialdemokraterna.

I en debattartikel i Arbetet anklagar han partiet för att vingla i sina värderingar – och gå allt mer åt höger.

– Vad är det för sossemonster jag varit med och skapat?, skriver den tidigare utbildningsministern.

Gustav Fridolin, 36, avgick som språkrör för Miljöpartiet i maj förra året.

I september gjorde han sin sista dag som riksdagsledamot för att dagen därpå börja jobba som lärare vid Stadsmissionens folkhögskola i Stockholm.

Men trots karriärbytet har miljöpartisten inte släppt sitt politiska engagemang.

”Sossemonster”

I debattartikeln i tidningen Arbetet kommer Fridolin med hård kritik mot sina före detta regeringskollegor i Socialdemokraterna.

När Januariavtalet förhandlades fram, menar Fridolin, var det viktigare för Socialdemokraterna att stoppa gröna krav på att sjuka barn skulle få stanna, än att stoppa liberala krav om avskaffad värnskatt.

Statsminister Stefan Löfven i riksdagens presscenter.

Men när det i höstas kom en chans för partiet att driva klassisk socialdemokratisk politik, efter kommunernas ilska om nedskärningar i vård och skola, gjorde Löfven inte det, enligt Fridolin:

”Nu undrar jag vad är för monster jag varit med och skapat”.

Fridolin: S är höger

Vidare kritiserar han sitt tidigare samarbetsparti för att sänka skatten för de rikaste och sluta hjälpa människor på flykt.

I stället för att placera in Socialdemokraterna på GAL-TAN-skalan, där partier placeras efter värderingar snarare än ekonomisk politik, menar han att partiets politik är höger.

”Det borde vara högkonjunktur för ett parti som inte vinglar med i opinionsmätningarna, som håller rationalitet och pragmatism högt och som slåss för välfärd och jämlikhet för alla, skriver Fridolin.

Gustav Fridolin avgick som språkrör förra året.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen