”Svårt läge för många barn”

Publicerad 2019-06-23

Sommar och helgdagar innebär glädje för de flesta barn.

Men inte för alla.

Förra året mottog organisationen Bris, barnens rätt i samhället, 4 300 samtal från unga under sommarlovet.

Maria-Pia Cabero.

Det var en ökning med två procent från året innan, säger Maria-Pia Cabero, presskontakt för Bris.

Jämfört med övriga året är antalet kontakter ungefär desamma, men ämnena skiftar. Många av samtalen har allvarlig karaktär.

– Ofta handlar det om att man är ensam, att skolan är stängd. För barn som har det dåligt hemma blir det så uppenbart då, säger Maria-Pia Cabero.

– Andra vanliga ämnen är psykisk ohälsa, att man har svårt att få hjälp och att det förekommer våld och konflikter hemma.

När det gäller just samtal om våld hamnar den tjänstgörande kuratorn ibland i en svår sits, då alla samtal som barn gör till Bris är anonyma. Så var till exempel fallet när det gällde de fyra barnen som misshandlades av sina föräldrar.

– Om man kan gå vidare bygger på om vi kan övertala barnet att bryta anonymiteten, ett svårt läge för oss, säger Cabero och fortsätter:

– Lyckas man att övertala barnet kan man göra en orosanmälan och gå vidare.

Ibland kan dock sommarlovet vara den tid då barnet kommer till insikt om att det har problem och behöver stöd – något som i bästa fall ett startskott till att få hjälp ur sin situation.

Fotnot: Bris har öppet för barn och unga via telefon (116 111), chatt och mejl varje dag kl. 14-21.

För vuxna som har funderingar om ett barn i sin närhet håller Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50, och Bris stödlinje för idrottsledare 077-400 00 42, öppet alla vardagar kl. 9-12. 


Är du ung och far illa? Hit kan du vända dig:

  • Bris, Barnens rätt i samhället, är en organisation som hjälper barn och unga som behöver hjälp.
  • Alla som kontaktar Bris som är under 18 år ringer gratis och anonymt.
  • Du kan ställa frågor, få prata med någon vuxen eller träffa andra barn i samma situation. Det finns även kuratorer att tillgå.
  • Ring 116 111 om du behöver stöd.