Kvinna död i knivdåd – allmänhet stoppade gärningsmannen

Publicerad 2019-08-13

En man uppges ha knivhuggit två eller flera personer i centrala Sydney.

En kvinna har dödats, uppger Sydney Morning Herald.

– Allmänhet har gett sig in i den här situationen som var extremt hotfull, säger polischefen Gavin Wood till Sydney Morning Herald.

Vid 14-tiden lokal tid inleddes en stor polisinsats i centrala affärskvarter i Sydney, Australiens största stad.

Enligt det inledande larmet hade flera personer ha knivhuggits. En kvinna har dödats, rapporterar Sydney Morning Herald.

En annan kvinna har omhändertagits inne på ett hotell med skärsår. Hon har förts till sjukhus och läget uppges vara stabilt.

Gärningsman övermannades

Filmer visar en gärningsman som står uppe på en bil, och skriker med en kniv i handen. Han skriker, ropar ”allahu akbar” och att han vill bli skjuten till döds.

Tillsammans lyckades ett par män övermanna gärningsmannen, med stolar och en plastback över gärningsmannens huvud.

Polisen prisar dessa personer som hjältar, som gjorde att gärningsmannen kunde gripas och att inte fler tragiska dödsfall skedde.

– Allmänhet har gett sig in i den här situationen som var extremt hotfull, säger polischefen Gavin Wood till Sydney Morning Herald.

Det är okänt om gärningsmannen var känd för polisen sedan tidigare. Enligt Sydney Morning Herald ska han inte ha varit uppsatt på någon lista över personer med terrorkopplingar.

Premiärministern: ”Djupt berörande”

Även efter händelsen är ett stort polispådrag på plats.

Australiens premiärminister Scott Morrison har uttryckt sina kondoleanser och prisat allmänhetens agerande på plats.

”Motivet för denna attack har ännu inte fastställts, polisen fortsätter sin utredning. Våra tankar är med alla de som drabbats av denna våldsamma attack”, skriver Scott Morrison på Twitter.

Följ ämnen i artikeln