Optimism hos KD – trots Adaktusson

avTT

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT
David Lega, en av KDs toppkandidater, anländer till Kristdemokraternas valvaka på Haymarket i Stockholm under valet till Europaparlamentet.

Fortsätter framgångsvågen för Kristdemokraterna?

Eller har den senaste veckans avslöjande kring Lars Adaktusson och abortfrågan skadat partiets förtroende bland väljarna?

Om ett par timmar ges facit när EU-valet avgörs.

På Haymarket vid Hötorget i Stockholm håller Kristdemokraterna sin valvaka. Under parollen: "Make EU lagom again" har Kristdemokraterna (KD) med toppnamnet Sara Skyttedal gått till val.

Sara Skyttedal anlände till valvakan full av tillförsikt.

– Bättre än jag trott med tanke på att KD har slagit från underläge, säger hon.

– Vi har mindre pengar än de andra partierna men trots det har vi fått ett genomslag som varit ofattbart. Jag tror ingen har fått sådant genomslag för sin kampanjslogan, säger Skyttedal om valkampanjen.

Vände nedåtgående trend

Under höstens riksdagsval lyckades KD vända en nedåtgående trend och nå ett valresultat på 6,4 procent. Sedan dess har det funnits t en stigande optimism inför EU-valet. Det avspeglas också på valvakan där drygt ett 100-tal personer är anmälda enligt partiets pressavdelning.

Opinionsundersökningar har visat på en närapå fördubbling gällande valresultatet i det förra EU-valet (5,93 procent), vilket skulle kunna ge partiet två platser.

Samtidigt är ett återkommande diskussionsämne bland personerna på valvakan den senaste veckans rapportering kring före detta EU-parlamentarikern Lars Adaktusson efter Dagens Nyheters avslöjande att Adaktusson röstat mot abort i 22 av 28 omröstningar i EU-parlamentet.

TT: Är du orolig för att rapporteringen kring Lars Adaktusson ska ge er motvind på valdagen?

– Jag tror att väljarna har sett det för vad det är, att andra partier varit oroliga för den här dagen, säger Skyttedal och syftar på att andra partier kritiserat KD i frågan.

Inte tillräckligt tydliga

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet är inte av samma uppfattning.

– Det tror jag det kan vara, säger han på frågan om det kan bli ett problem, och menar att partiet inte hanterat frågan tillräckligt transparent.

– Det har varit ganska krångliga förklaringar i stället för att förklara de olika ståndpunkterna och Adaktusson har ju i röstningsprotokollet visat att han inte är enormt förtjust i abortmöjligheter.

Hagevi lyfter ytterligare ett problem för partiet, nämligen kritiken mot Adaktusson från partikollegor.

– Det är aldrig bra att vara splittrad inom en fråga. Det blir ett problem i det här fallet, vad röstar väljarna på om man blir osäker på vilken falang som gäller?

ARTIKELN HANDLAR OM