Världen fördömer Turkiets invasion i Syrien

Flera döda under kvällen

Uppdaterad 2019-10-14 | Publicerad 2019-10-10

Hela världssamfundet fördömer nu Turkiets invasion i Syrien, som inleddes i går.

I både EU och FN har blixtinkallade möten hållits.

Turkiets president Erdogan svarar med ett hot om kraftiga flyktingströmmar till Europa.

Turkiska truppers intåg över gränsen till Syrien har redan lett till flera dödsfall.

Det talades tidigt om minst åtta döda enligt det oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter SOHR, samtidigt som aktivistkollektivet Rojava Information center uppger att sju har dött.

De som har dött ska både vara kurdiska stridande från koalitionen SDF och civila vuxna och barn.

Enligt AFP, som hänvisar till SOHR, har offensiven hittills fördrivit 60 000 människor från gränsområdena.

Bombandet ska under gårdagskvällen och natten ha skett bland annat i provinsen Hasakas näst största stad Qamishli, där de dödade ska vara kristna assyrier eller syrianer, men också i de kurdiskdominerade städerna Tal Abyad (Gire Spi på kurdiska) och Ras al-Ayn, som kallas Sere kaniye av kurder.

Dessutom kommer uppgifter om att IS-medlemmar i al Hol-lägret attackerat kurdiska vakter och försökt fly från lägret, och att IS-celler utfört attacker i den syriska staden Mansoura nära Raqqa.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att ett fängelse med IS-anslutna ska ha träffats av turkiska bomber.

Läget är med andra ord kaosartat i norra Syrien. Men enligt Turkiets försvarsdepartement går offensiven som planerat.

”Våra heroiska trupper som deltar i Operation fredens källa fortsätter att avancera öster om Eufrat”, skriver man på Twitter tillsammans med en bild på beväpnade soldater.

Erdogan varnar EU

Samtidigt har både EU och FN hållit blixtinkallade möten efter den dramatiska eskaleringen i går, då Turkiet offentliggjorde sin militära invasion som man kallar Operation fredens källa.

President Recep Tayyip Erdogan vill inte lyssna på fördömanden. I ett tv-sänt tal varnar han EU för att kritisera offensiven, och säger att han kommer att svara med att öppna flyktingflödet från Turkiet till Europa om kritiken fortsätter.

– Om ni fortsätter kalla oss för invasionshär kommer vi öppna porten till Europa, säger Erdogan enligt Ekstrabladet.

I talet uppger han att det skulle röra sig om 3,6 miljoner människor på flykt.

EU och Turkiet slöt 2016 en överenskommelse om att minska flyktingflödet in i Europa.

Turkiska medier uppger också att ”109 terrorister” dödats sedan invasionen inleddes i går.

För EU:s del har det kommit uppgifter om att ministrarna inte lyckades enas om en gemensam position, eftersom Ungern ska ha motsatt sig ett gemensamt uttalande. Därför kom det i går officiella uttalanden enskilt från EU:s utrikesministrar.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas sa i går att den turkiska offensiven hotar att skapa en ny humanitär katastrof, med fortsatt fördrivning av människor.

– Vi fördömer den turkiska offensiven i nordöstra Syrien med starkast möjliga ordalag, sa Maas enligt nyhetsbyrån AP.

EU:s utrikesminister Federica Mogherini uppgav i ett skriftligt uttalande att stabiliteten i hela regionen är hotad, och att Turkiets agerande hotar den den USA-ledda koalitionens framgångar vid bekämpandet av terrorgruppen IS. Hon tog också upp Turkiets ambitioner om att återföra syriska flyktingar i Turkiet till Syrien, till platserna där man just nu bombar, och varnade för att ”försöken till demografisk förändring är oacceptabla”.

FN:s säkerhetsråd fortsätter sitt möte i dag.

”Inte gett Turkiet grönt ljus”

En av de permanenta medlemmarna, USA, uttalade sig under gårdagen, efter kritiken om att det var det amerikanska beslutet att dra tillbaka sina trupper i måndags som lett fram till att Turkiet nu attackerar i Syrien.

Utrikesministern Mike Pompeo sa i en intervju med tv-bolaget PBS att president Donald Trump fattade ett beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor för att inte utsätta dem för fara, men att det inte är att likställa med att USA godkänt anfallet.

– USA har inte gett Turkiet grönt ljus, sa han.

Australiens premiärminister Scott Morrison har uttryckt sin oro över att IS nu kan växa sig starkare, när Turkiets militära offensiv riktar sig mot kurder i Syrien, skriver AP.

Även svenska politiker följer utvecklingen i Syrien noga, något Aftonbladet kunde berätta i går.

På Twitter skriver utrikesminister Ann Linde (S): ”Vi fördömer den turkiska offensiven i nordöstra Syrien.”

Belyser större fråga

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet att han vill att EU beslutar om ett flygförbud över nordöstra Syrien. Han vill också att EU drar in allt ekonomiskt stöd till Turkiet, som landet får genom tidigare nämnda överenskommelse om syriska flyktingar.

– Man kan inte betala pengar till Erdogan och samtidigt kritisera inmarschen. Det är det enda som biter, att omedelbart stoppa vapenexporten och dra in allt stöd, säger Sjöstedt.

Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani säger att den senaste tidens händelser belyser en större fråga: EU:s migrationspolitik.

Hon kommenterar också det faktum att Erdogan hotar att bryta upp avtalet med EU om unionen kritiserar hans invasion av Syrien.

– Det är så här det går när EU sätter sig i knät på en despot som Erdogan. Genom migrantavtalet så har Turkiet fått en möjlighet att pressa ut Europa. Det sätter återigen fingret på hur akut vi behöver en europeisk migrationspolitik på plats, säger Abir Al-Sahlani.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen